Regija
0

Ban Ki-moon doputovao u Zagreb

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv/AFP)
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv/AFP)
Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon stigao je u petak poslijepodne u Zagreb u sklopu turneje po zemljama jugoistočne Evrope, a u povodu 20. godišnjice neovisnosti i primanja u članstvo UN-a bivših jugoslavenskih republika koje su ranih 90-tih godina prošlog stoljeća postale punopravne članice zajednice slobodnih naroda i država svijeta.

Ban je u Zagreb stigao iz Ljubljane, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja Jeffreyja Feltmana te najviše pozicioniranim Hrvatom u UN-u, pomoćnikom za ljudska prava Ivanom Šimonovićem.

Prvog dana boravka u Hrvatskoj, glavni sekretar UN-a će u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici održati predavanje u povodu 20. godišnjice hrvatskog članstva u UN-u, a uslijedit će posjet Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u čast Andrije Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i prvog predsjednika Opće skupštine WHO-a u Ženevi 1948. godine.

Ban će potom, na poziv hrvatskog predsjednika Josipovića, iz Zagreba iste večeri otputovati na Brijune, gdje će se u subotu sastati s hrvatskim državnim vrhom. Prethodno će se, u prostorijama UN-a u Zagrebu, sastati s osobljem UN-ovih agencija u Hrvatskoj.

Predstavnica UN-a u Zagrebu Louisa Vinton krajem maja je podsjetila na Banove riječi da je aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko nadmašio njezinu veličinu. "Njen uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je pruža drugima nevjerojatno je postignuće", rekla je Vinton citirajući glavnog sekretara na proslavi 20. godišnjice ulaska Hrvatske u UN.

Hrvatska je u UN primljena 22. maja 1992. aklamacijom Opće skupštine, nakon što su je prethodnih mjeseci priznale brojne države, među ostalima sve tadašnje članice EU-a, Rusija i SAD.