Regija
0

Balkan teško pogođen posljedicama gasnog spora

FENA
U regiji Balkana, koji je najteže pogođen posljedicama rusko-ukrajinskog gasnog spora, stotine hiljada ljudi ostale su u četvrtak bez grijanja, neke bolnice su zatvorene, a veliki broj tvornica ne radi, izvještavaju dopisnici svjetskih agencija iz Beograda, Sarajeva, Skoplja i Sofije.

U izvještajima se navodi da je oko 100.000 domaćinstva u Bosni i Hercegovini ostavljeno da se smrzava, dok je u Srbiji bez grijanja na gas ostao veliki dio stanovništva u gradovima, od kojih 80.000 samo u Novom Sadu.

"Mi smo uspjeli da se nekako snađemo, ali ne znam šta će se dogoditi u slučaju nestanka električne energije", rekla je Reutersu Svetlana Petrović, šefica tima medicinskih sestara u bolnici u Gornjem Milanovcu, koja je ostala bez grijanja na gas.

Najveći proizvođač lijekova u Srbiji, vršački Hemofarm-Stada saopćio je da neće moći produžiti proizvodnju nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Reuters izvještava da je u Bugarskoj najmanje 65.000 domaćinstava ostalo u četvrtak bez centralnog grijanja, pri vanjskoj temperaturi od -10 stepeni Celzijusa.

Snabdijevanje gasom je u Sofiji, kako su saopćili gradski funkcioneri, ukinuto za 72 velika industrijska potrošača, a oštro su smanjene i isporuke za još 153 kompanije zbog jako ograničenih domaćih rezervi. Zemlja, prema tvrdnji kompanije "Bulgargas", može pokriti iz vlastitih izvora samo trećinu ukupne potrošnje gasa.

U Bugarskoj je, kako izvještavaju lokalna glasila, ugroženo i snabdijevanje električnom energijom, a kompanija Čez, koja snabdijeva zapadni dio zemlje strujom, saopćila je da postojeći distributivni sistem neće izdržati još jedan veliki nalet potrošnje.

U Makedoniji je objavljeno da je Skopska željezara, veliki izvoznik čelika, prekinula proizvodnju i poslala 1.000 radnika na prinudni odmor, također zbog nedostataka gasa.

Električna energija nedostaje i Sarajevu, koje je kao i cijela BiH ostalo bez ruskog gasa. Bosanski proizvođač glinice, tvornica Birač, čiji je većinski vlasnik ukrajinska Unionbank investment group, također je bila prinuđena da zaustavi proizvodnju zbog nestašice gasa, a ista sudbina je zadesila i velikog proizvođača čelika Arcelor-Mittal Zenica.

Zatvoreno je i više drugih tvorničkih pogona u BiH, a snijeg koji je noćas i danas padao u Srbiji i Bosni znatno je otežao transport alternativnih goriva do ugroženih potrošača.

U izvještaju Reutersa se navodi da su zemlje zapadnog Balkana, prije svega Srbija, BiH i Makedonija, koje najviše zavise od ruskog uvoznog gasa, ostale bez vlastitih zaliha tog goriva.

Grčka i Hrvatska imaju, međutim, rezerve gasa za nekoliko sedmica, a koriste i alternativne energetske izvore, saopćili su zvaničnici tih dviju zemalja.

Mnoge druge balkanske zemlje nemaju nikakve alternativne rute za transport gasa jer isključivo zavise od dopremanja energenta iz Rusije, koje je u srijedu u potpunosti obustavljeno zbog rusko-ukrajinskog gasnog spora.

U izvještaju Reutersa se ocjenjuje da je i srpski dinar oslabio danas na rekordno nizak nivo prema euru zbog problema sa snabdijevanjem gasom, a i cijelo regionalno finansijsko tržište je u krizi zbog tekućih energetskih problema.