Evropski put nema alternativu
22

Balkan, nadajući se učlanjenju, pozdravlja Nobela za EU

FENA
Zemlje zapadnog Balkana, koje se zalažu za članstvo u Evropskoj uniji, pozdravile su dodjelu Nobelove nagrade za mir EU, koju vide kao ključnog igrača u okončanju konflikata u regionu iz 1990-ih, prenijela je agencija France Presse.

Hrvatska - jedina zemlja koja treba sljedećeg jula da se pridruži 27-članoj Uniji, saopćila je da je "ponosna" zbog nagrade koja se dodjeljuje u vrijeme njenog priključivanja EU-u. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izrazila je priznanje Uniji zbog njene uloge u održavanju trajnog mira u regionu, "naročito poslije krvavog konflikta u kome je podijeljena bivša Jugoslavija".

AFP navodi da je Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije devet godina poslije konflikta s Beogradom iz 1998-1999. godine, pohvalilo Bruxelles jer je "donio mir na Balkan". "Dodjeljivanje Nobelove nagrade EU-u čini nas ponosnim i motivira nas da nastavimo s reformama kako bi Kosovo postalo članica Unije", rekao je ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj.

Francuska novinska agencija podsjeća da EU sada posreduje između Beograda i Prištine u rješavanju problema svakodnevnog života na Kosovu uprkos jazu povodom pitanja njegovog statusa. AFP također navodi da je Bruxelles Srbiji kao ključni uslov za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU postavio napredak u odnosima s Kosovom.

Agencija navodi da je premijer Srbije Ivica Dačić čestitao Uniji, izražavajući nadu da će ona uspeti da očuva jedinstvo pred krizom u zoni eura. "Koliko će biti u stanju da sačuva samu sebe vidjet ćemo narednih godina, nadam se da će opstati dok mi ne uđemo", rekao je Dačić.

AFP navodi da je BiH "gdje je EU igrala glavnu ulogu u zaustavljanju rata od 1992. do 1995", saopćila da Nobelova nagrada "treba da bude snažan podsticaj za zemlje EU da prevaziđu postojeće probleme i drže se koncepta daljeg širenja". "Mi nemamo alternativu za evropski put", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U Skoplju je predsjednik Đorđi Ivanov rekao da je nagrađen projekt "ujedinjavanja ljudi u njihovim zajedničkim naporima za slobodu, solidarnost i napredak". "Proces proširenja za zapadni Balkan je fundamentalni korak koji će ojačati mir u Evropi", rekao je Ivanov, čija je zemlja kandidat za članstvo u EU od 2005. Agencija podsjeća da je početak pristupnih pregovora blokirala Grčka zbog spora oko imena Makedonije.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Nebojša Kaluđerović rekao je da je "ideja ujedinjavanja evropskih zemalja sa svim njihovim razlikama najbolji dokaz da je EU vrijedna ove (Nobelove) nagrade". Agencija podsjeća da se u nedjelju u Crnoj Gori održavaju parlamentarni izbori koji su raspisani prije vremena kako bi nova vlada imala pun mandat za pristupne razgovore sa Briselom započete u junu. Albanija, koja tek treba da dobije status kandidata za članstvo u EU, saopćila je da nagrada predstavlja "veliku odgovornost koja treba da ohrabri želju za proširenjem".

"Geografske granice EU su i njene političke granice", rekao je šef albanske diplomatije Edmond Panariti France Pressu.