Beograd
0

Bakoyannis razgovarala s najvišim srbijanskim dužnosnicima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministrica vanjskih poslova Grčke Dora Bakoyannis boravila je u ponedjeljak u Beogradu gdje se, u svojstvu predsjednice Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS) sastala s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Kako je saopšteno iz ureda predsjednika Srbije, Tadić je sa šeficom grčke diplomatije razgovarao o ulozi OESS-a, evropskim integracijama Srbije, te njenom završetku saradnje s Haaškim sudom (ICTY).

Srbijanski predsjednik upoznao je ministricu Bakoyannis s inicijativom Beograda da Evropska unija uputi misiju koja bi verificirala saradnju Srbije s Haaškim sudom, naglasivši da je strateški cilj Srbije članstvo u EU-u, da se čini sve kako bi bila završena saradnja s ICTY-em, te ubrzale evropske integracije.

Ministrica Bakoyannis naglasila je da Grčka snažno podupire srbijanski put prema EU-u, kao i da će Grčka sudjelovati u odlučivanju EU-a o mogućem slanju misije u Srbiju.

U razgovoru s premijerom Cvetkovićem Bakoyannis je najavila intenziviranje saradnje pojedinih resora vlada Grčke i Srbije, te dodala da će njena zemlja donirati Srbiji dio sredstava za finansiranje dionice autoceste na Koridoru 10, saopšteno je iz premijerovog ureda.

Cvetković je najavio da će u četvrtak, na redovnoj sjednici vlade, biti usvojena odluka kojom će biti riješen dugogodišnji problem naplate cestarina grčkim prevoznicima u Srbiji. Tom odlukom vlade cestarine za strane prijevoznike bit će izjednačene s cestarinama za domaće prevoznike.