Kosovo
0

Bajram Aslani oslobođen zbog nedostatka dokaza

FENA
Sudija Euleksa oslobodio je u petak pritvora Bajrama Aslanija, uhapšenog na sjeveru Kosova po nalogu tužilaštva SAD-a zbog sumnje da je planirao terorističke akcije u SAD-u, na Kosovu i drugdje.

Aslani (29) je oslobođen zbog nedostatka dokaza, uz obavezu da se javlja policiji dva puta sedmično.

Njemu je oduzet pasoš i uručena odluka da ne može napustiti Kosovo.

Aslani je drugi osumnjičeni žitelj Kosova od devet osoba koje se sumnjiče za planiranje terorističkih akcija u SAD-u, na Kosovu i u drugim sredinama.

Sumnja se da je Aslani u saradnji sa Hisertom Šerifom planirao izgradnju operativne baze na Kosovu gdje bi bile regrutovane osobe za džihad.

Aslani, koga je u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici uhapsila kosovska policija pod nadzorom specijalnog tužioca Euleksa i pet agenata FBI-a, održavao je stalne kontakte s jednom grupom iz Istočnog okruga američke savezne države Sjeverne Karoline čiji su članovi pohapšeni u julu prošle godine.

Aslani, koji je prema optužnici koju su protiv njega podigli američki zvaničnici poznat pod nadimkom Ebu Hatab, optužen je za pomaganje terorista i za saučesništvo u ubistvima, kidnapovanjima, maltretiranju i ranjavanju osoba u stranim zemljama.