Regija
114

Aviokompanije odbile voziti Tijanu u Houston na operaciju

Klix.ba
Tijana Ognjanović (Foto: Blic)
Tijana Ognjanović (Foto: Blic)
Nijedna komercijalna aviokompanija nije pristala prevesti osmogodišnju Tijanu Ognjanović iz Beograda do Houstona (SAD) na transplantaciju srca, zbog velikog rizika, pa su roditelji primorani da traže specijalizovanu aviokompaniju koja bi prevezla djevojčicu do Amerike.

Jovan Košutić, kardiolog na beogradskom Institutu za majku i dijete, koji Tijanu liječi od 2007. godine, kada je uspostavljena dijagnoza bolesti, rekao je da komercijalne aviokompanije neće da voze djevojčicu zbog velikog rizika, te da tek treba organizovati njen prijevoz sa nekom specijalizovanom kompanijom.

Let mora biti organizovan pod posebnim uslovima, a u pratnji djevojčice ići će dva ljekara, piše Blic. Tijana je trenutno u stabilnom stanju, ali je let za nju rizičan. U velikoj humanitarnoj akciji, u koju su se uključile brojne javne ličnosti, ali i građani, prikupljeno je dovoljno novca za liječenje osmogodišnje Tijane, koja boluje od restriktivne kardiomiopatije i neophodna joj je hitna transplantacija srca.

Jedina šansa za nju je klinika u Houstonu, koja ima iskustva sa ovako teškim pacijentima. Cijena operacije je snižena za 30 posto i sada iznosi 710.000 dolara.

Komentatori na društvenim mrežama pozivaju Vladu Srbije da ustupi svoj avion za prijevoz djevojčice, a spominje se i Pinkair Željka Mitrovića te JAT.