Regija
0

Austrijski ministar očekuje izručenje Sanadera

SRNA
Michael Spindelegger
Michael Spindelegger
Austrijski ministar unutrašnjih poslova Michael Spindelegger očekuje da će bivši hrvatski premijer Ivo Sanader biti izručen Hrvatskoj.

On je rekao da su sada na redu "nezavisni sudovi", jer su hrvatske vlasti poslale zahtjev za njegovim izručenjem.

"Ova stvar je neugodna za hrvatsko rukovodstvo. Dobro je da sada riječ imaju sudovi", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova.

On je pohvalio bivšeg hrvatskog premijera, rekavši da je Sanader mnogo toga učinio za evropski put Hrvatske, ali i da je jasno da mora odgovarati ako se obogatio ili ogriješio o zakon, prenosi austrijska agencija APA.

"Sanader je uhapšen juče u Austriji dva sata nakon što je Beč dobio mađunarodnu potjernicu", rekao je Spindelegger na marginama medijskog skupa u austrijskom gradu Lech.

Ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković rekao je za hrvatske medije da Ministarstvo do sada nije dobilo nikakav službeni zahtjev da dostavi bilo kakvu dokumentaciju austrijskom Ministarstvu pravosuđa o slučaju Ive Sanadera.

Ako Sanader prihvati izručenje, kaže Bošnjaković, tada će se primijeniti takozvani pojednostavljeni postupak izručenja za koji nije potrebno slanje nikakve dokumentacije, jer izručenje ide relativno brzo.
"Ako bi se usprotivio izručenju, austrijsko Ministarstvo pravosuđa zatražilo bi od Hrvatske da dostavi spis i tada se u posebnom sudskom postupku odlučuje o izručenju", objasnio je Bošnjaković.

U slučaju da Sanader zatraži azil u Austriji ili ne pristane na izručenje, za svaku od tih mogućnosti, ističe hrvatski ministar, postoje zakoni koji propisuju određenu proceduru koju je potrebno poštivati, ali je teško reći koliko bi ona mogla trajati.

Državno tužilaštvo Salzburga saopštilo je da je dežurni sudija danas saslušao Sanadera i odredio mu pritvor pred izručenje od najmanje 14 dana.

Sanader je uhapšen juče nešto prije 16.00 sati, na osnovu međunarodne potjernice, u blizini naplatnih kućica kod tunela na autoputu u austrijskoj pokrajini Salzburg.

Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i umiješanost u više korupcijskih afera, zbog čega mu je Županijski sud u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor.