Regija
1

Ashton: Teške odluke pred Beogradom i Prištinom

FENA
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Visoka predstavnica EU-a za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je, poslije razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da pred Beogradom i Prištinom stoje teške odluke, ali da dijalog što prije treba nastaviti.

“Visoka predstavnica i kosovski premijer Thaci su nastavili konsultacije o dijalogu između Beograda i Prištine”, kaže se u saopćenju za medije koje je danas stiglo iz kancelarije Catherine Ashton, koja je s Thacijem razgovarala jučer u New Yorku.

Visoka predstavnica učestvuje na 67. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U New Yorku je i kosovska delagcija koja je, prema informacijama iz UN-a, došla kao gost UNMIK-a.

Ashton je rekla da "pred Beogradom i Prištinom stoje teške odluke, ali da obje strane moraju da budu spremne da se angažuju, što uključuje podizanje dijaloga na politički nivo”, poručeno je u saopćenju, prenio je Tanjug.

Visoka predstavnica je pozdravila nedavni napredak u provođenju dosad ostvarenih sporazuma i naglasila da se sve dogovoreno mora provesti, dok je Thaci istakao spremnost Prištine na nastavak dijaloga.

Ashton i Thaci su razgovarali i o napretku Kosova na evropskom putu i izrazili očekivanje da će Studija o izvodljivosti za Kosovo biti usvojena 10. oktobra kao što je najavljeno, kaže se u saopćenju.