Janez Janša
0

"Arbitraža će Sloveniju skupo koštati"

FENA
Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote da je potpisivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom greška i podržao održavanje referenduma na kojem bi o tome odlučivali birači.

"Taj će nas sporazum skupo koštati", rekao je nekadašnji premijer i sadašnji predsjednik najjače slovenske opozicione stranke.

Ako sporazum o arbitraži bude ratificiran, cijena će biti "gubitak kontakta s otvorenim morem", a ako se ne ratificira ili poništi na referendumu, cijena će biti u "gubitku međunarodnog kredibiliteta" države, upozorio je Janša koji se zauzima za provjeru arbitražnog sporazuma na referendumu.

Pahor nije namjerno želio štetiti interesima države nego je podlegao "političkim kalkulacijama" i pritiscima iako je prije toga uvjeravao slovensku javnost da hrvatski pristupni proces neće biti odblokiran ako se granični spor ne riješi prije ulaska Hrvatske u EU, a sada su ta dva procesa odvojena, pojasnio je Janša u razgovoru za mariborski list.

U razgovoru za "Večer" i u emisiji "Vruća stolica" komercijalne televizijske stanice POP-TV Janša je rekao da je slovenska javnost nenaklonjena arbitraži i da bi Pahorova vlada morala uvažiti rezultate referenduma o arbitražnom sporazumu čak i ako se održi savjetodavni referendum prije ratifikacije koji predlaže predsjednik države Danilo Tuerk, a ne naknadni zakonodavni referendum nakon ratifikacije, kako predlaže Janša.

Janša je ponovio da formulacije u arbitražnom sporazumu ne garantuju Sloveniji direktan kontakt s međunarodnim vodama i "status pomorske države", nego samo mogućnost prava slobodne plovidbe, odnosno spojnicu s otvorenim morem.

U tom je smislu, dodao je Janša, arbitražni sporazum Pahor-Kosor za Sloveniju slabiji od sporazuma Drnovšek-Račan koji je bio "solidan pregovarački rezultat", a postignut je 2001. godine, prije nego što je Slovenija bila članica EU-a.

Pahorov rezultat pregovora s Hrvatskom u mnogo jačoj poziciji nego što je bio Drnovšek zato je lošiji i ne predstavlja nikakav senzacionalni uspjeh, kakvim je pred stavljen, ocijenio je Janša.