Regija
0

Apel ambasadora zemalja EU Makedoniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stotinu krivičnih i 11 prekršajnih prijava i 60 privedenih osoba dosadašnji je bilans makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova u pokušaju da rasvijetli sve incidente koji su pratili vanredne parlamentarne izbore održane 1. juna.

Ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska kaže da su ove brojke dovoljan dokaz da MUP ozbiljno radi na raščišćavaju incidenata koji su bacili tamnu mrlju na nedavne izbore, na kojima je bilo ubijenih i ranjenih. Ona obećava da će policija spremno dočekati ponovljene izbore 15. juna.

"To je ipak proces u kome ima puno učesnika i svako mora preuzeti svoj dio odgovornosti”, kaže Jankulovska.

Ambasadori zemalja članica EU u Makedoniji u zajedničkoj izjavi u srijedu navode da je “glasanje 15. juna mogućnost da zemlja pokaže svoju iskrenu posvećenost evropskim vrijednostima i evropskom integracionom procesu. Hitno pozivamo sve relevantne strane, prije svega vladine institucije da ispune svoje obaveze i da djeluju kako bi osigurali demokratsko i mirno glasanje u cjelini”.

U petak u Makedoniju dolazi ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, čija je zemlja predsjedavajući EU. On će, kako se navodi, prenijeti liderima VMRO-DPMNE, Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Demokratske partije Albanaca i Demokratske unije za integraciju, upozorenje da Makedonija nema izbora i da glasanje u nedjelju mora biti mirno, da se oružani obračuni ne smiju ponoviti, prenio je Tanjug.

“Petnaesti juni će biti važan dan. Izbori moraju biti fer, slobodni i bez nasilja. Svi žele da vide napredak u ovoj državi”, izjavio je slovenski ambasador u Skoplju Alen Bergant.