Regija
0

Apaturai: Ne dovoditi KFOR u situaciju da bude policija

FENA
Glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza James Appathurai izjavio je u četvrtak u Bruxellesu, gdje zasjedaju ministri odbrane članica NATO-a, da KFOR ne može imati ulogu policije na Kosovu.

"Ne želimo da KFOR bude doveden u poziciju da bude onaj koji mora prvi reagirati - KFOR nije policija i ne bi trebalo da bude u poziciji da predstavlja policiju. KFOR nema mandat da igra tu ulogu, naši vojnici nisu opremljeni ili obučeni za to i ne bi trebalo od njih to tražiti", rekao je Appathurai.

Glasnogovornik NATO-a ukazao je na ovo povodom zabrinutosti da bi predavanje nadležnosti s UNMIK-a na novoformiranu misiju Evropske unije EULEX moglo dovesti do vakuuma u kojem bi KFOR bio doveden u situaciju da se mora baviti policijskim poslom.

Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, kako navodi njemačka agencija DPA, predložio je u četvrtak da pravno-sigurnosna misija UN-a na Kosovu bude smanjena za 70 posto, a da njene dužnosti preuzme EULEX.

Ministri odbrane 26 zemalja NATO-a i država koje nisu članice Saveza, ali imaju snage na Kosovu, treba danas da razmotre načine djelovanja međunarodnog vojnog prisustva na Kosovu po stupanju na snagu novog ustava 15. juna.

Prema planu bivšeg specijalnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, KFOR bi trebalo da ostane zadužen za sigurnost na Kosovu i obučava lako naoružane "kosovske snage sigurnosti".

U međuvremenu bi EU trebalo da preuzme od UN-a ulogu u obuci kosovskih policijskih i pravosudnih organa.