Izbori 4. decembra
0

Anketa: Slovenci žele Janšu za premijera

FENA
Janez Janša
Janez Janša
Većina Slovenaca željela bi da vladu koja će se formirati nakon prijevremenih izbora 4. decembra vodi oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, drugi je njihov izbor ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, a tek treći sadašnji premijer Borut Pahor, pokazale su ankete koju su u subotu objavila dva najutjecajnija dnevna lista.

Prema telefonskoj anketi ljubljanskog "Dela" provedenoj prije dva dana na 400 ispitanika, njih 16,7 posto smatra da bi Janša koji je vladu vodio od 2004. do 2008. godine bio pravi čovjek i za vođenje nove vlade. Na drugom je mjestu Zoran Jankovič sa 4,9 posto, a na trećem Borut Pahor sa 4,8 posto. U anketi je od ispitanika traženo da sami iznesu koga od javnih političkih ličnosti žele za budućeg premijera, a ne da odabiru između unaprijed ponuđenih imena.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" objavio je pak anketu Centra za ispitivanje javnog mišljenja (CJM) provedenu početkom oktobara u kojoj je sudjelovalo 950 ispitanika. Ispitanici su među ostalim ostalim odgovorili na pitanje za koga bi se odlučili između Pahora, Janše i Jankoviča ako bi predsjednika vlade birali na neposrednim izborima.

Pri tome je 24 posto ispitanika navelo da bi se odlučili za Janšu, 17 posto za Jankoviča, a 9 posto za Pahora.

Slovenski mediji u subotu navode da bi Jankovič početkom idućeg tjedna mogao ući u "političku arenu", osnivanjem svoje vlastite stranke koja bi mogla "pomrsiti račune" već etabliranim strankama.

Prema ljubljanskom "Dnevniku" neki analitičari smatraju da bi takav potez utjecajnog Jankoviča, koji je prije tri godine pomogao stvoriti tadašnju Pahorovu koaliciju lijevog centra, "uništio ljevicu" i njene šanse na izborima. Drugi pak sasvim suprotno drže da bi Jankovič mogao biti "spasitelj ljevice", te smanjiti izglede da veliku većinu u budućem parlamentu osvoji Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janez Janša.

Iako je neslužbeno najavljeno da će Jankovič uskoro osnovati svoju stranku, nije jasno hoće li se i sam pojaviti na njenoj listi za parlamentarne izbore, navode slovenski mediji. Naime, to bi za Jankoviča mogao biti riskantan potez jer bi se u tom slučaju morao odreći položaja gradonačelnika, a u slučaju da sa strankom ne osvoji dovoljno glasova za sudjelovanje u budućoj vladi, morao bi u parlamentu biti opozicijski zastupnik, što ne želi.