Regija
0

Angela Merkel danas stiže u Beograd

Klix.ba
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Mekel danas stiže u Beogradu gdje će razgovarati sa najvišim srbijanskim zvaničnicima.

Angeli Merkel će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbije, gdje će je dočekati premijer Aleksandar Vučić.

Poslije susreta sa predsjednikom Vlade Srbije planirano je i zajedničko obraćanje medijima. Kako je ranije najavljeno u Berlinu, s Vučićem je planirana i večera.

U četvrtak će sa Angelom Merkel razgovarati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a predviđeni su i razgovori s predstavnicima civilnog društva Srbije.

Tokom kancelarkine posjete na snazi će biti najviše mjere sigurnosti.

Srbijanski mediji pišu da će njena posjeta biti, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova, a Vučić je najavio da će biti potpisan dodatni memorandum ili čak ugovor sa njemačkim Kontinentalom o otvaranju novog pogona u Srbiji.

Prema Vučićevim riječima, tokom posjete Angele Merkelo Srbiji Njemačka će, prije svega, insistirati na onome što je njena agenda, a to je nastavak dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanje sporazuma o pitanjima koja je Njemačka postavila".

On je dodao da je siguran da će Merkel biti veoma zadovoljna ekonomskim reformama u Srbiji.

Vučić, kako je ranije rekao, očekuje da će kancelarka iznijeti teške riječi o Kosovu i Metohiji, kao i o nekim drugim temama, ali i "najljepše moguće riječi o srpskim reformama i ekonomiji".

Merkel će pored Beograda posjetiti i Tiranu i Sarajevo, uz poruku da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektiva za EU.

"Verujemo da se samo tako mogu riješiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još uvijek imamo, postoji napredak", ocijenila je ona.