Hrvatska
0

Andrija Hebrang HDZ-ov predsjednički kandidat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Andrija Hebrang predsjednički je kandidat HDZ-a, odlučilo je Predsjedništvo stranke, izvijestila je danas predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

"Imam čast i zadovoljstvo najaviti da će predsjednički kandidat HDZ-a na izborima za predsjednika RH biti Andrija Hebrang", rekla je Kosor na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

"U kampanju krećem sa sloganom 'za europsku i ponosnu Hrvatsku'", rekao je Hebrang, naglasivši da će, ukoliko bude izabran, zagovarati načela antifašizma, koji je, kako je naglasio, ugrađen u hrvatski Ustav. Antifašizam je okvir u kojem je Hrvatska nastala i u kojem živi, rekao je Hebrang.

Predsjednica stranke Jadranka Kosor podsjetila je da je Hebrang početkom srpnja tražio dodatno vrijeme kao bi obavio liječničke preglede i istaknula kako sa zadovoljstvom može reći da su svi nalazi odlični i da je Hebrang prihvatio kandidaturu. "On je zapravo prvi predsjednik kandidat koji izlazi s liječničkim biltenom pred birače", kazala je.

Naglasila je da je stav stranke o Hebrangovoj kandidaturi bio potpuno jedinstven, demantirajući tako nagađanja medija da je i Nadan Vidošević bio opcija za predsjedničkog kandidata HDZ-a.

Hebrang je "pravi kandidat HDZ-a", rekla je Kosor i naglasila da se radi o domoljubu koji iznad svega voli Hrvatsku i ima čvrsta stajališta o "stvarima važnima za nacionalnu sigurnost".

Podsjetila je pritom da je Hebrang obnašao najviše dužnosti u vrijeme Domovinskog rata, a da je i tada kao i danas "uvijek bio optimist".

Objašnjavajući svoj slogan, Hebrang je naglasio da će se zalagati za europeizaciju Hrvatske, odnosno poštivanje europskih kriterija i njihovo dostizanje u narednom razdoblju. Zalagat ću se i za podizanje ponosa hrvatskih građana na razinu koju imaju i svi građani EU.

Hrvatska i njeni građani moraju poštivati razdoblje obrambenog Domovinskog rata, u kojemu je nastala država, a Domovinski rat moramo dići na pijedestal, rekao je i naglasio kako želi revitalizirati ulogu hrvatskih branitelja i utemeljitelja države Franje Tuđmana.

Podsjetio je da je Hrvatska jedina zemlja koja u glavnom gradu nema spomenik na kojem bi strana državna izaslanstva odala počast utemeljiteljima države. "To treba ispraviti", rekao je.

Nužno je, drži HDZ-ov predsjednički kandidat, osuditi i komunističke zločine na što, kako je podsjetio, obvezuje i Deklaracija Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina. Pritom, istaknuo je, dijeli antifašizam od komunizma. "Kad govorim o zločinima, govorim o zločinima nakon Drugog svjetskog rata", rekao je.

Hebrang najavljuje da će raditi i na uspostavi još čvršćih odnosa sa zemljama EU, te SAD-om, a i na učvršćivanju suradnje kroz NATO. Dodaje tome i suradnju sa zemljama regije, borbu za pravnu državu i protiv korupcije.

Posebno je izdvojio i "pravo građana na objektivnu informaciju" jer, kako je kazao, građani su, nažalost, zapljusnuti dezinformacijama za koje onda trebaju mjeseci da se razriješe.

Hebrang najozbiljnijim protukandidatom smatra kandidata SDP-a Ivu Josipovića, a cijeni njegovu stručnost i "civiliziran način ophođenja".

Rekavši kako je očito da je sadašnji hrvatski predsjednik "predsjednik lijeve opcije", Hebrang je poručio da će, ukoliko dođe na Pantovčak, biti predsjednik svih građana i "svih političkih opcija" te pokušati napraviti most kako bi se premostila ta duboka provalija u hrvatskom društvu.

Drži da su predsjedničke ovlasti "upravo onakve kakve trebaju u današnjem hrvatskom trenutku".

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo da se odriče i da će u budžet vratiti 10 posto sredstava koja im po zakonu o financiranju političkih stranaka pripadaju. Radi se o 2,5 milijuna kuna, rekla je predsjednica HDZ-a.