Regija
0

Amnesty poziva EU da zločini na Kosovu ne ostanu nekažnjeni

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizacija Amnesty International zatražila je reformu kosovskog pravosudnog sistema da bi se osiguralo da ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i međunacionalni zločini ne ostanu nekažnjeni.

"Stotine zločina su ostale neriješene sedam godina pošto su Ujedinjene nacije započele izgradnju kosovskog pravosudnog sistema", ocijenila je u saopćenju ta organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Stotine predmeta je zatvoreno zbog toga što dokazi nisu blagovremeno i efikasno prikupljeni", a rođaci otetih lica izvijestili su da su ih često, bez rezultata, saslušavali međunarodni policajci i istražitelji neupućeni u predmete, ocijenio je istražitelj ove organizacije na Kosovu Sian Jones, prenio je Glas Amerike.

Međunarodni izvještaj organizacije Amnesty International, pod naslovom "Kosovo: izazov da se popravi neuspjela pravosudna misija Ujedinjenih nacija", analizira djelovanje pravosuđa na Kosovu u svjetlu međunarodnih zakonskih i pravosudnih standarda koji se odnose na fer suđenje i pravo žrtve na pravdu i potpuno obeštećenje.

Pokušaj misije Ujedinjenih nacija na Kosovu da pokrene postupke za ratne zločine i da pravosudni sistem prilagodi međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava je propao, ocijenila je organizacija Amnesty International.

Njemačka sekcija ove organizacije je povodom planiranog preuzimanja dužnosti UNMIK-a od strane civilne misije Evropske unije pozvala EU da ne dopusti da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni poslije 1998. ostanu nekažnjeni.

Stručnjak Amnestyja za Kosovo Jan Digel saopćio je danas u Berlinu da UNMIK na stotine zločina kao što su ubistva, silovanja, otmice i protjerivanja nije dovoljno ili uopće nije ispitao.

"Na nepostojanje kazni na Kosovu mora konačno da se stavi tačka. To podriva povjerenje stanovništva u institucije pravne države", ocijenio je Digel.

Međutim, Amnesty International strahuje da se situacija neće mnogo promijeniti ni u budućnosti, odnosno da će se "misija EU koncentrirati prije svega na suzbijanje organiziranog kriminala, trgovine ljudima i korupcije".

"Ali o pravnoj državi na Kosovu možemo da govorimo tek kada svi počinioci ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti budu kažnjeni", saopćio je stručnjak njemačkog Amnestya za Kosovo.

Ova organizacija, koja je napravila izvještaj o rasvjetljavanju zločina na Kosovu proteklih godina, smatra da bi kosovsko pravosuđe moralo posebno brižljivo da se priprema za ovakve procese. EU se preporučuje da "uči iz grešaka UNMIK-a" i da pravosudne stručnjake koje će upućivati na Kosovo "brižljivije bira i pruža im bolju podršku nego što je to činio UNMIK".