Velika Britanija
0

Amnesty International traži istragu hrvatskih dužnosnika

FENA
Amnesty International (AI) ponovio je u ponedjeljak u saopćenju poziv hrvatskim vlastima da istraže tvrdnje da viši hrvatski dužnosnici nisu spriječili ratne zločine koje su počinile hrvatske snage tokom rata 1991. do 1995. godine.

AI u saopćenju napominje da je u izvještaju iz decembra 2010. izrazio zabrinutost jer nije istražena povezanost nekih hrvatskih vojnih i političkih čelnika s navodnim ratnim zločinima. Nakon objavljivanja izvještaja pokrenuta je istraga protiv jednog od navedenih čelnika, Tomislava Merčepa, piše u saopćenju.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je bio jedan od vodećih političara u istočnoj Slavoniji 1991. godine, suočen je s novim tvrdnjama da nije spriječavao zločine, tvrdi u saopćenju Amnesty International.

Inicijativa mladih za ljudska prava, hrvatska nevladina organizacija, 13. januara iznijela je novo svjedočanstvo svjedokinje koja tvrdi da Vladimir Šeks nije istražio njen izvještaj o zločinu koji su navodno počinili njegovi podređeni 1991. godine, podsjeća AI.

  • Navodi protiv Vladimira Šeksa moraju se istražiti. Dobro je dokumentirano da je tokom rata on bio na položaju političkog zapovjednika kao načelnik kriznog stožera u istočnoj Slavoniji i da su njegovi podređeni nekažnjeno počinili zločine, rekla je navodi Nicole Duckworth, programska direktorica Amnesty Internationala (AI).

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladmir Šeks prošle sedmice je oštro demantirao ocjene Nicole Duckworth da postoji dovoljno razloga da se protiv njega pokrene istraga vezane uz ratne zločine u Osijeku 1991. godine, naglašavajući kako je neistinita tvrdnja da je u to vrijeme bio "u poziciji zapovijedanja" u tom gradu.

Šeks je istaknuo da se nikakva istraga protiv njega ne vodi "ne stoga što je pod zaštitom visoke funkcije nego zato što nema nikakvih osnova i dokaza da se ona pokrene", podsjeća Hina.