Regija
0

Američki biznismen kandidat za predsjednika Hrvatske

FENA
Boris Mikšić
Boris Mikšić
Američki biznismen i hrvatski iseljenik Boris Mikšić objavio je danas kandidaturu za hrvatskog predsjednika na sljedećim izborima.

Nezavisni kandidat Boris Mikšić, koji se drugi put kandiduje za predsjednika, rekao je da će, zahvaljujući svom bogatom poduzetničkom iskustvu, državom upravljati poput menadžera nastojeći iskoristiti sve hrvatske mogućnosti te okrenuti Hrvatsku i njene građane prosperitetu i budućnosti. S obzirom na, kako je rekao, dosadašnju politiku nesposobnih političara, koji su Hrvatsku pretvorili u veletrgovinu kojom vladaju tajkuni, najavio je zaokret prema proizvodnji, novim tehnologijama i izvozu.

"Hrvatska je danas brod bez kormilara koji je počeo tonuti, a izlaz iz krize mogu ponuditi samo snažni, harizmatični i finansijski neovisni ljudi kojima politika ne služi za bogaćenje, nego za ostvarenje ideja i vizija", ocijenio je Mikšić na konferenciji za novinare na kojoj je objavio kandidaturu.

Boris Mikšić rodio se 1948. u Zagrebu, gdje je diplomirao na Strojarskom fakultetu, a zatim otišao u SAD. U Minnesoti je završio studij inžinjeringa proizvodnih sistema, a 2000. proglašen je biznismenom godine u saveznim državama Minnesoti i Dakoti. Nositelj je 20 patenata, autor stotinjak naučnih radova i koautor tri stručne knjige.

U prvom krugu na predsjedničkim izborima održanim u januaru 2005. po broju osvojenih glasova bio je na trećem mjestu, iza Stjepana Mesića i Jadranke Kosor.