WikiLeaks
0

Američke diplomate upozoravale na podjelu Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
WikiLeaks je objavio diplomatsku depešu koja pokazuje da su američke diplomate bile zabrinute zbog toga što bi na Kosovu moglo doći do podjele zbog, kako je navedeno, neodlučnosti i slabosti Evrope, prenosi britanski list The Guardian na svojoj internet stranici.

SAD strahuju da bi Evropa mogla podleći pritisku Srbije i pristati na podjelu Kosova, što bi onda moglo izazvati - upozorile su američke diplomate - etničko nasilje, proizlazi iz depeša.

Prije toga bi Srbi preuzeli kontrolu nad sjevernim dijelom Kosova, prenosi Guardian.

Savjetnik predsjednika Srbije Borisa Tadića za vanjsku politiku Jovan Ratković je iznio scenario koji bi vodio podjeli Kosova u razgovoru sa savjetnicom Catherine Ashton, i rekao američkoj ambasadorici u Beogradu Mary Warlick da Srbi na sjeveru Kosova nikada neće prihvatiti vlast Albanaca, prenosi Guardian, pozivajući se na WikiLeaks.

"Ti ljudi nisu nikada živjeli s Albancima i neće prihvatiti vlast Prištine", rekao je Ratković američkoj ambasadorici.

Ratković je takođe rekao da će Beograd morati da prihvati da više neće vladati Kosovom, ali da će isto tako i Kosovo morati da uvidi da neće moći da proširi svoju vlast na teritoriji sjeverno od Ibra, navodi se u jednoj od depeša koju prenosi Guardian.