Regija
0

Američka štampa o izbornom okretanju Srbije prema Zapadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izbori u Srbiji pokazali su okretanje te zemlje prema Zapadu, ocijenio je u ponedjeljak The New York Times u tekstu o tijesnoj pobjedi proevropske koalicije na čelu s Demokratskom strankom predsjednika države Borisa Tadića na parlamentarnim izborima.

Nedjeljni su izbori, po ocjeni NY Timesa, bili referendum o tome treba li se Srbija okrenuti Zapadu ili se vratiti nacionalizmu i izolaciji iz vremena režima Slobodana Miloševića.

Izbori su, među ostalim, pokazali da je biračima važnije gospodarsko stanje od emocija povezanih s gubitkom Kosova i da većina ne želi riskirati vraćanje u međunarodnu izolaciju, navodi NY Times.

Bostonski Christan Science Monitor, također ukazuje na "Prozapadno okretanje na srbijanskim izborima" u samom naslovu, ističući kako rezultati na prvi pogled govore o uvjerljivoj pobjedi proevropskog bloka, ali da zbrojeni rezultati nacionalističkih stranaka sugeriraju izjednačen ishod, te da treba očekivati intenzivne pregovore oko formiranja vladajuće koalicije.

The Los Angeles Times ističe, prenosi Hina, kako su prozapadni demokrati u Srbiji proglasili pobjedu na ključnim izborima kojima su dominirala "pitanja ponosa i poniženja" i dvojba oko toga leži li budućnost Srbije na Zapadu ili je povratak nacionalizmu neizbježan.

Kalifornijski dnevnik ocjenjuje kako je unatoč Tadićevoj pobjedi nad ultranacionalističkim suparnicima, politička budućnost Srbije i dalje nejasna i ovisna o tome hoće li Boris Tadić ili radikal Tomislav Nikolić biti uspješniji u nalaženju koalicijskih partnera.