Regija
0

Ambasade Srbije u zemljama koje priznaju Kosovo na razini otpravnika poslova

FENA
Ambasade Srbije u zemljama članicama Evropske unije i ostalim zemljama koje priznaju neovisnost Kosova radit će na razini otpravnika poslova, piše beogradski "Blic" od petka.

Ambasadori Srbije u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, ali i Vatikanu i Belgiji, spremni su se već početkom iduće sedmice vratiti u zemlju ako Priština proglasi neovisnost, tvrdi taj list.

Povlačenje ambasadora na konsultacije u Srbiju u slučaju priznavanja Kosova jedna je od mjera iz Akcijskog plana Vlade Srbije, koji se odnosi na poteze države prema zemljama koje priznaju kosovsku neovisnost, piše list. Dodaje se da veleposlanici koji su otišli u Vatikan i Belgiju, Vladeta Janković i Radomir Diklić, koji su tek nedavno predali vjerodajnice u tim zemljama, "nisu krili da tamo idu samo s ručnom prtljagom", a Janković je to čak i izjavio na sjednici Odbora za vanjske poslove Skupštine Srbije.

Zbog najava da bi Francuska već u ponedjeljak mogla priznati neovisnost Kosova, veleposlanik Srbije u Parizu Predrag Simić sprema se napustiti Francusku iduće srijede, odnosno 48 sati nakon podnošenja prosvjedne note francuskom Ministarstvu vanjskih poslova, tvrdi "Blic".

Poziv na konzultacije ne znači i prekid diplomatskih odnosa, ali, prema tvrdnjama lista, nema podatka koliko će vremenski trajati rad na razini otpravnika poslova u zemljama koje priznaju neovisnost Kosova.