Regija
0

Albanski šef diplomacije razgovarao s najvišim kosovskim dužnosnicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Albanski ministar vanjskih poslova Lulzim Basha doputovao je u nedjelju kasno poslijepodne u medijski nenajavljen posjet Prištini, gdje se sastao s najvišim kosovskim dužnosnicima.

Do posjeta Prištini došlo je nakon Bashina posjeta Bruxellesu i SAD-u.

Nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, predsjednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem i premijerom Hashimom Thaqijem, te s prvim zamjenikom civilnog upravitelja UN-a Lawrenceom Rossinom, albanski šef diplomacije rekao je da je s kosovskim čelnicima razgovarao o fazi nakon proglašenja neovisnosti Kosova.

Basha nije htio govoriti o terminu proglašenja kosovske neovisnosti, rekavši samo da je u pitanju nepovratan proces. Dodao je kako da službena Albanija ima plan s posebnim mjerama pomoći u slučaju moguće blokade Kosova od strane Srbije.

Prema riječima albanskog šefa diplomacije, Albanija i Kosovo su, u suradnji s međunarodnim čimbenicima, angažirani na osiguranju jasne vizije europske perspektive Kosova i regije.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je novinarima da je ostalo samo još nekoliko stvari koje trebaju obaviti kosovske institucije do proglašenja neovisnosti, kao što je završetak pripreme dokumenata koji proizilaze iz paketa glavnog međunarodnog pregovarača UN-a Marttija Ahtisaarija, te da je i taj posao pri kraju, kao i priprema novog suvremenog Ustava Kosova.