Regija
0

Albanski predsjednik Topi doputovao u trodnevni posjet Kosovu

FENA
Albanski predsjednik Bamir Topi doputovao je u petak, na čelu iznimno brojnog izaslanstva, sastavljenog od stotinjak predstavnika institucija i gospodarstvenika, u svoj prvi, trodnevni posjet Kosovu.

Topi, koji je odmah po dolasku u Prištinu položio cvijeće na grob bivšeg kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, posjet je započeo razgovorima s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Ruckerom.

Albanski predsjednik poslije sastanka je izjavio da je, nakon neuspjeha dodatnih pregovora o statusu, Kosovo sada u situaciji u kojoj će njegove institucije procijeniti trenutak za proglašenje neovisnosti istaknuvši da Kosovo treba biti zajednica svih njezinih građana, a samim tim i Srba.

Albanski predsjednik je izrazio nadu kako će i Srbija vidjeti svoju budućnost u obitelji europskih zemalja i da neće "ostati talac ultranacionalističkih scenarija, koji su vodili na put krvi" ističući da je budućnost svih zemalja Balkana u Europskoj uniji te da će i Albanija "tome doprinijeti porukama mira i suradnje".

Na pitanje hoće li Albanija biti prva zemlja koja će priznati neovisnost Kosova, Topi je rekao da je to velika želja Albanije, ali da će, ocjenjujući osjetljivost trenutka, "Albanija biti među prvim zemljama koje će priznati neovisnost".

Civilni upravitelj UN-a Rucker kazao je, na pitanje o mogućoj ekonomskoj i drugoj blokadi od strane Srbije, da su institucije Kosova i UNMIK spremne nadići probleme, ali je izrazio nadu da će biti "pozitivnih kretanja".

Topi je pak kazao da je Kosovo sada međunarodno pitanje i da će svaka blokada Kosova imati "rezultate nula", jer će mu u tom slučaju pomoći Albanija i druge države.

Nakon sastanka s civilnim upraviteljem UN-a, albanski predsjednik sastao se s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, a tijekom dana će se, na svečanoj sjednici, obratiti zastupnicima kosovske Skupštine. Nakon toga Topi će primiti titulu počasnog doktora Sveučilišta u Prištini.

Albanski šef države u subotu će biti proglašen počasnim građaninom Prištine, a tijekom boravka na Kosovu posjetit će i Prizren i Peć.

Službena Albanija od početka je snažno podržala procese vezane uz rješenje statusa Kosova i objavila da će priznati neovisnost Kosova.