Regija
10

Albanski parlament dozvolio istragu o "žutoj kući"

SRNA
Albanski parlament jednoglasno je danas prihvatio prijedlog zakona kojim se omogućava istraga o "žutoj kući" u kojoj su držani kidnapovani Srbi i nealbanci sa Kosova i gdje su im vađeni organi radi prodaje.

Ovim zakonom EU se omogućava provođenje istrage o trgovini organima o čemu je navode iznio Dick Marty, izvjestilac Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, prenose mediji na albanskom jeziku u Prištini.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je u januaru prošle godine rezoluciju kojom se međunarodna zajednica, te vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani pozivaju da preduzmu mjere kako bi se rasvijetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i poslije sukoba na Kosovu.

 Dick Marty je naveo da su kriminalni krugovi oko Oslobodilačke vojske Kosova otimali ljude za vrijeme sukoba na Kosovu 1999. godine i poslije prodavali njihove organe koji su vađeni u ilegalnim klinikama u Albaniji.

"Žuta kuća" na sjeveru Albanije jedno je od mjesta gde su, kako je naveo Marty u svom izvještaju, držani kidnapovani. 

Mediji navode, pozivajući se na izvore bliske Euleksu, da su sada otvorena vrata da glavni tužilac u slučaju trgovine organima, amerikanac John Clint Williamson, provede istragu, treću koju provode međunarodni subjekti.