Tvrdnje albanskog poduzetnika
0

Albanska mafija finansirala Mesićevu kampanju

SRNA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Albanski kriminalci iz Hrvatske i inostranstva finansirali su 2000. godine prvu predsjedničku kapmanju Stjepana Mesića, tvrdi albanski preduzetnik Anton Kačinari.

Kačinari je kao svjedok na suđenju u Zagrebu publicisti Darku Petričiću, koga je Mesić tužio zbog klevete, rekao da je albanske kriminalce koji su finansirali Mesića predvodio Kristo Đerđaj koji, kako je naveo, stoji iza pljački zlatara i niza drugih krivičnih djela.

"Mesić je bio blizak sa sumnjivim zagrebačkim preduzetnicima albanske nacionalnosti, koji su bili povezani s Hrvojem Petračem", rekao je Kačinari i dodao da je bivši hrvatski predsjednik bio povezan i sa Albancima iz Poreča.

Kačinari je pred Opštinskim krivičnim sudom u Zagrebu pomenuo i Amira Muharemija za koga kaže da je kao hrvatski diplomata bio protjeran iz SAD, nakon čega ga je Mesić postavio za šefa svoje kancelarije. U iskazu je ukazao i na Mesićevu vezu sa kratkotrajnim predsjednikom Kosova Bedžetom Pacolijem.

Prema njegovim riječima, u Mesićevoj kampanji 2000. godine u početku nije bilo ni za kafu, a onda je odjednom bilo veoma puno novca. 

Penzionisani policijski službenik Salih Fazlić pomenuo je bliskost bivšeg predsjednika s Osmanom Muftićem, puncem sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Karamarka.

Petričić je pozvao i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam da se pojavi u svojstvu svedoka da bi potvrdio da je Mesić šurovao s mafijašima koji su plaćali njegove kampanje. Jocić je ispitan u Beogradu i u iskazu je naveo da ne poznaje ni Mesića ni Petričića, niti da mu je jasno zašto je pozvan da svjedoči.
Mesić je tužio Petričića zbog izjava na Hrvatskoj televiziji i Radiju 101 da je albanska mafija finansirala Mesićeve izborne kampanje, da je Mesić zbog toga eksponent albanskog lobija i da odgovara tajkunima, pa je jedna od tri najbogatije osobe u Hrvatskoj.

Suđenje će biti nastavljeno 25. oktobra kada bi iskaz trebalo da da Stjepan Mesić.