Regija
0

Albanija: Tužilac traži dvije godine zatvora za bivšeg premijera

FENA
Ilir Meta
Ilir Meta
Javni tužilac Albanije zatražio je kaznu zatvora od dvije godine za bivšeg albanskog premijera Iljira Metu, koji je optužen za primanje mita i namještanje poslova.

Meta, koji je bio premijer od 1999. do 2002. godine i potpredsjednik vlade i šef diplomatije od 2009. do 2011. godine, snimljen je kako u razgovoru s bivšim ministrom ekonomije pokušava namjestiti posao jednoj firmi oko izgradnje hidroelektrane i zauzvrat traži 700.000 eura.

Taj videosnimak je objavila jedna lokalna televizija u Tirani, poslije čega je Meta bio prisiljen da u januaru prošle godine podnese ostavku na mjesto vicepremijera i ministra vanjskih poslova.

On odbacuje optužbe i tvrdi da je taj snimak montiran, što američki i britanski stručnjaci demantiraju, javio je Tanjug.

Meta je inače lider male partije Socijalistički pokret za integracije koja je i dalje u koalicionoj vladi premijera Saljija Beriše.

Kako javljaju agencije, presuda suda u Tirani mogla bi se očekivati iduće sedmice.

U Albaniji su korupcija i organizirani kriminal veoma rasprostranjeni i, kako tvrde u opoziciji, od toga nisu imuni ni najviši funkcioneri vlade, uključujući i premijera Berišu.

To je bio jedan od razloga što Evropska komisija u oktobru prošle godine, po drugi put, nije prihvatila molbu Tirane da dobije status kandidata za ulazak u EU.