Koha Ditore
0

Albanci s Kosova plaćaju i 5.000 eura za pasoš Srbije

FENA
Stanovnici Kosova plaćaju i do 5.000 eura za dobivanje biometrijskog pasoša Srbije kako bi bez vize putovali u zemlje Evropske unije, prenio je prištinski list na albanskom jeziku Koha Ditore.

Prema tom listu, stanovnici u pokrajini, osim što plaćaju velike svote novca za pasoš, prinuđeni su odjaviti boravište s Kosova i potražiti adresu u Srbiji.

Agim Rama, 22-godišnjak, rođen u Prištini, jedan je onih koji čeka da dobije biometrijski pasoš Srbije.

Pravo na dobivanje pasoša Agim je stekao time što je odjavljen iz svog mjesta rođenja i postao građanin općine Bujanovac, odakle mu je vjerenica. Ovu proceduru počeo je u martu 2009., jer, po njegovom mišljenju, lakše mu je na taj način ići u zemlje EU-a.

"U početku sam podnio zahtjev za iseljenje s Kosova u Gračanici kako bih postao građanin Srbije", kazao je Agim, koji, iako je po dokumentaciji građanin Srbije, još živi i radi u svome rodnom gradu na Kosovu.

Koha Ditore podsjeća na to da je Srbija počela s izdavanjem biometrijskih pasoša za svoje državljane, što je bio jedan od uvjeta za liberalizaciju viza u Evropskoj uniji od zemalja koje nisu članice.

S tim pasošima državljani Srbije mogu putovati bez viza u zemlje EU-a, za razliku od stanovnika Kosova koji nemaju biometrijske pasoše niti su blizu ispunjavanja uvjeta za liberalizaciju viznog režima.

Govoreći za Kohu Ditore, Agim Rama je detaljno ispričao o proceduri dobivanja biometrijskog pasoša Srbije.

"Osim dobivanja zahtjeva za iseljenje u Gračanici, podnio sam zahtjev za dobivanje državljanstva i izvoda iz matične knjige rođenih Srbije. Kada sam dobio te papire, otišao sam u Bujanovac i počeo proceduru da postanem stanovnik te općine, na svu sreću to pravo sam i dobio jer mi je i vjerenica iz tog kraja", izjavio je Agim.

Rama je kazao da osim redovnog plaćanja nije imao dodatne izdatke kako bi dobio biometrijski pasoš Srbije. Kada je on podnosio zahtjev za pasoš, procedure su bile lakše.

"Kada sam ja podnosio zahtjev za pasoš procedure su bile lakše i jeftinije. Platio sam 35 eura za pasoš i oko 20 eura za izvode. Ali sada znam da je Albancima mnogo teže da dobiju srpski pasoš, uprkos tome što veoma skupo plaćaju za to", kazao je Agim.

Bujanovac nije jedina općina u kojoj stanovnici Kosova podnose zahtjev za dobivanje biometrijskog pasoša Srbije.

U preševskoj općini se za dobivanje tog pasoša zahtijeva iseljavanje s Kosova i prijavljivanje u tome dijelu Srbije.

Jedan od posrednika u tim poslovima, koji živi u Preševu, kaže da se Albanci konstantno interesiraju kako bi postali stanovnici preševske općine - samo da bi dobili pasoš Srbije, prenio je Tanjug.

"Biometrijski pasoš Srbije ne može dobiti nijedan Kosovar ako se ne odjavi s Kosova. Ja sam pomogao nekolicini Kosovara da postanu građani Preševa, ali oni su prethodno morali imati odjavu iz svoje općine, državljanstvo i izvod Srbije kako bi postali građani Preševa", kazao je posrednik, čije ime je poznato redakciji Koha Ditore.

Po njegovim riječima, ova procedura ne traje više od mjesec dana.

„Svu ovu dokumentaciju treba predati u policijsku stanicu i čekati na odgovor dvije sedmice. Ali novi stanovnici moraju biti smješteni u neku kuću koja se smatra njihovim prebivalištem. Nakon toga policija s vremena na vrijeme posjećuje tu osobu kako bi se uvjerila da zaista živi tu gdje je i prijavljena. Poslije toga treba da prođu još neke tri sedmice do donošenja konačne odluke kako bi iseljenik postao građanin", naveo je posrednik iz Preševa.