Prekršajni sud u Zagrebu
0

Advokat Anto Nobilo kažnjen zbog šamaranja maloljetnika

FENA
Nobilo u akciji
Nobilo u akciji
Zagrebački advokat Anto Nobilo danas je proglašen krivim i kažnjen sa 700 kuna (oko 100 eura), zbog remećenja javnoga reda i mira jer je krajem prošle godine ošamario 15-godišnjaka koji je s prijateljima blokirao promet.

Postane li kazna pravomoćna Nobilo će morati platiti dodatnih 2.730 kuna sudskih troškova, uključujući i sudsko-medicinsko vještačenje.

Ključni dokaz za utvrđivanje krivice bile su fotografije s mjesta sukoba, objasnio je sudija Prekršajnog suda u Zagrebu Darjan Bižupić.

Sud nije prihvatio Nobilovu odbranu da se radilo o nužnoj odbrani, da je napadnut kontejnerom, da mu se maloljetnik unosio u lice i da mu je prijetio napad ostalih mladića iz grupe koja je blokadom prometa izražavala nezadovoljstvo jer nemaju mjesto za igru.

Sudija je rekao da može razumjeti ljutnju vozača i onih koji su maknuli kontejnere, ali da nikakav čin nasilja, pa ni šamar, ne može biti odgovor na postupak tih mladića. Za mladiće je rekao da su možda legitiman cilj pokušali ostvariti nelegalnim putem.

Za remećenje javnoga reda i mira propisana je kazna od 200 do 800 kuna.

Nobilo koji se nije pojavio na izricanju presude, a što nije ni bio dužan, novinarima je telefonom rekao da će se žaliti jer sud nije prihvatio njegovu odbranu da je postupio u nužnoj odbrani.