Regija
0

Ademi: Na ličkom ratištu postojao paralelni zapovjedni lanac

FENA
Rahim Ademi, hrvatski general optužen u prvom postupku za ratne zločine preuzetom od Haškog suda, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu kazao da je neposredno prije akcije u Medačkom džepu na ličkom ratištu postojao paralelni zapovjedni lanac koji je mimoilazio časnike prebjegle iz JNA.

Bivši načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko cijelo je vrijeme mimo zapovjednika izravno komunicirao sa zapovjednikom 9. gardijske brigade Mirkom Norcem, a svoju izravnu vezu sa Zagrebom su imali i još neki časnici, rekao je Ademi.

Svoju obranu koja je u pisanom obliku sažeta na čak 80 stranica Ademi je počeo iznositi prepričavajući vojnu karijeru u JNA i sudjelovanje u oslobodilačkim akcijama Domovinskog rata.

Nekoliko mjeseci prije akcije Medački džep, u kojoj je HV prema optužnici počinila teške ratne zločine za koje je Ademi odgovoran po zapovjednoj odgovornosti, preuzeo je dužnost zamjenika zapovjednika Zbornog područja Gospić. Prisjetio se da su on i zapovjednik Izidor Češnjaj imali problema s ustrojstvom Stožera, a lokalni zapovjednici nisu ih poštovali jer su došli iz JNA.

"Odnos prema nama bio je jako loš. Prvenstveno od brigada, pa čak i civilnih struktura u čitavoj Lici. Govorili su da smo komunjare, crveni, a bilo je dosta časnika iz bivše vojske koji su svoje zadatke jako dobro i savjesno radili", kazao je Ademi.

Zbog paralelne linije zapovijedanja Češnjaj je čak od tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška tražio svoju smjenu, no nitko mu nikada nije odgovorio. "Češnjaj nije mogao podnijeti da na sastanke u Zagreb s njim ide i zapovjednik 9. gardijske brigade Norac. To je smatrao neprihvatljivim", ustvrdio je Ademi.

Rekao je da je Češnjaj kasnije ipak otišao s dužnosti i nikada se nije vratio. Ademi tvrdi da mu nije bilo jasno zašto mu Češnjaj nije predao dužnost "onako kako je trebao", iako je bio profesionalac.

U nastavku svjedočenja Ademi bi trebao govoriti o tijeku akcije zbog koje je, zajedno s Norcem, optužen za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima, civilima i njihovom imovinom.

Govoreći o svom obrazovanju i vojnoj karijeri Ademi je u uvodu svog svjedočenja iznio i podatak da je kao mladi časnik u Rogoznici 1986. optužen za stvaranje ilegalne albanske grupe čiji je cilj bilo rušene SFRJ.

"To je bio čisti politički proces", rekao je Ademi. Iako osuđen na 3,5 godine Vrhovni vojni sud presudu je poništio, da bi u ponovljenom slučaju bio osuđen na 10 mjeseci, koliko je do tada proveo u pritvoru. U obrazloženju nove odluke stajalo je da je u ilegalnoj grupi bio samo tijekom školovanja, dok se u JNA ponašao kao primjeren časnik.