Regija
0

Abramowitz o Nikoliću: Novi predsjednik, stari problemi

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Američki zvaničnici su se nadali da će Srbija dobiti predsjednika koji će konačno napraviti pomak kada je riječ o problemu Kosova i, mada je pitanje da li se takav lider uopće može naći u Beogradu, Tomislav Nikolić sigurno nije po volji Zapada, piše američki analitičar Morton Abramowitz.

Snažna podrška EU-a i SAD-a ne bi spasila bivšeg predsjednika Borisa Tadića poslije loše vođene privredne politike, ali smo dobili ishod izbora koji visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton nije predvidjela ni željela, navodi se u članku koji je Abramowitz objavio u američkom časopisu National Interest.

Ashton je učinila sve što je bilo u njenoj moći da Tadić bude ponovo izabran i čak je ubijedila kosovsku vladu da prihvati nepopularni sporazum sa Srbijom o spornoj zajedničkoj granici, ali nezadovoljni srpski birači su imali drugačije ideje i izabrali su lidera naprednjaka, ocjenjuje Abramowitz.

On piše da se Zapad ponašao prema Nikoliću kao prema gubavcu zbog njegovih veza s Vojislavom Šešeljem, kome se u Haagu sudi za ratne zločine, i zbog toga što podržava srpski suverenitet na Kosovu, iako se kasnije razišao sa Šešeljem, osnovao svoju stranku i podržao proevropske aspiracije Srbije.

U tekstu se ocjenjuje da će EU vjerovatno morati da sarađuje i s Nikolićem, i s Tadićem, čiji se stavovi o Kosovu suštinski ne razlikuju budući da Tadićeva politička karijera nije okončana izbornim porazom, prenio je Tanjug .

Rezultati parlamentarnih izbora pružaju mogućnost da nova vlada bude koalicija, sa ili bez Nikolićeve stranke, u kojoj će Tadićeva stranka imati ključnu ulogu, a Tadić bi mogao biti premijer koji će imati veću moć od Nikolića ako njegovi naprednjaci ne uđu u koalicioni kabinet, smatra Abramowitz.

Najteži zadatak nove vlade, međutim, neće biti ulazak u EU, već sprečavanje daljnjeg ekonomskog propadanja, navodi on i primjećuje da je to glavni razlog zbog kojeg je Nikolić za odredište prve zvanične posjete izabrao Moskvu - kako bi dobio finansijsku pomoć od Putina, ali je najavio i skoru posjetu Bruxellesu.

Poziv Nikoliću da posjeti Washington također bi mogao pomoći da se izglade stvari, smatra Abramowitz, ali dodaje da će nova vlada ipak morati da se pozabavi i problemom Kosova i budućnošću Srba na sjeveru Kosova.

EU ima strukturni problem budući da pet zemalja članica ne priznaju Kosovo, ali to bi se moglo promijeniti. Srpski lideri, međutim, vjeruju da će EU učiniti isto što i sa podijeljenim Kiprom i dozvoliti Srbiji da uđe u EU s neriješenim pitanjem Kosova, smatra američki analitičar.

EU se, sa svoje strane, nada da će velika finansijska pomoć i obećanje ulaska u EU na kraju dovesti do promjene političke klime u Srbiji i omogućiti njenim liderima da pronađu način da prihvate nezavisnost Kosova, navodi Abramowitz.

On, međutim, izražava sumnju da će bilo koji politički lider u Srbiji prihvatiti tu realnost bez neke vrste odvajanja sjevernog Kosova i kaže da Nikolić, kao i njegov prethodnik, ističe da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Međutim, podjela Kosova je neprihvatljiva za Zapad, što znači da će u daljim pregovorima glavna tema biti da li je plan o autonomiji sjevernog Kosova prihvatljiv za obje strane, zaključuje Abramowitz.