Hrvatska
0

Abdić i sin optuženi za zloupotrebu položaja

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana Fikreta Abdića i njegovog sina Ervina Abdića zbog kažnjivih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i pomaganja u njihovu počinjenju, javiloje državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama navodeći samo inicijale optuženika.

Fikret Abdić tereti se da je 27. januara 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.

U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Fikret Abdić kao fizička osoba 31. decembra 1997. svojoj firmi koju je neovlašteno zastupao Ervin Abdić pozajmio 600.000 kuna, izvijestio je DORH. Taj je novac dalje fiktivno pozajmljen drugom društvu uz založno pravo na kući i gradilištu u Voloskom pa je tako Fikret Abdić postao fiducijarni vlasnik tih nekretnina, vrijednih oko dva miliona kuna, a na štetu društva iz Velike Kladuše, vlasnika riječke tvrtke kojoj je Fikret bio direktor.

Njega se tereti i da je u maju i septembru 2005. godine opunomoćio Ervina da potpisuje ugovore o kreditu s ovršnom klauzulom za zasnivanje založnog prava na svim nekretninama u vlasništvu riječke tvrtke u kojoj je Fikret Abdić bio direktor i još jedne karlovačke tvrtke. Tako je Ervin uspio dobiti dva miliona kuna kredita od jedne banke u Zagrebu založivši četiri kuće i dvorište u Rijeci u vlasništvu tvrtke iz Velike Kladuše.

Inače, Fikret Abdić u pulskome zatvoru služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina. Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, a 2005. Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.