Srbija
0

61 posto građana podržava ulazak u EU

FENA
Ako bi sada bio raspisan referendum, 61 posto građana Srbije glasovalo bi za ulazak svoje zemlje u EU, pokazuju rezultati istraživanja beogradske agencije Strateški marketing, koje u petak objavljuju srbijanski mediji.

Ravnatelj te agencije Srđan Bogosavljević ističe i kako je 48 posto birača izdvojilo nezaposlenost kao najveći problem Srbije, a odmah iza toga nizak standard. Kosovo se na listi najvećih problema Srbije našlo na petom mjestu.

Prema njegovim riječima, uhićenje haškog optuženika Radovana Karadžića i njegovo izručivanje Haškom sudu nije utjecao na rejting političkih stranaka. Istodobno, čak 63 posto građana ne zna za što se pred tim sudom terete Karadžić i Mladić.

Kada je riječ o rejtingu stranaka i političara, istraživanje Strateškog marketinga pokazalo je da predsjednik Srbije Boris Tadić i njegova Demokratska stranka (DS) uživaju najveću popularnost.

Ako bi pak izbori bili održani ovoga tjedna, s istim izbornim listama kakve su bile na svibanjskim izborima, koalicija "Za europsku Srbiju" osvojila bi oko 41 posto glasova. Potom slijedi Srpska radikalna stranka (SRS) s 32 posto birača, koalicija Demokratska stranka Srbije (DSS) i Nova Srbija s 13 posto te Liberalno-demokratska partija (LDP) sa sedam posto.

Prema tom istraživanju pitanje je bi li koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS), u kojoj su još Partija umirovljenika (PUPS) i Jedinstvena Srbija (JS), u tom slučaju prešla izborni prag, jer joj je potpora pala na četiri posto.