Čovjek koji je zadužio svijet
0

154. godišnjica rođenja naučnika Nikole Tesle

SRNA
Nikola Tesla
Nikola Tesla
Na današnji dan rođen je naučnik Nikola Tesla. Povodom 154. godišnjice njegovog rođenja Muzej "Nikole Tesle" u Beogradu izdao je kataloge najznačajnih tematskih izložbi realizovanih u protekle četiri godine, koje su bile posvećene čuvenom naučniku, na šest ce-deova u srpskoj i engleskoj verziji.

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije pokrenulo je inicijativu da se dan rođenja svjetski Nikole Tesle - 10. juni, obilježava kao dan nauke, izjavio je danas potpredsjednik Vlade i resorni ministar Božidar Đelić

Izrazivši nadu da će Vlada Srbije do septembra prihvatiti tu inicijativu, Đelić je najavio da se razmatra mogućnost da i UN bude predloženo da se dan Teslinog rođenja obilježava kao svjetski dan nauke.

Naučnik i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u historiji, rođen je na današnji dan, 10. jula 1856. godine u selu Smiljan u Lici.

Na Međunarodnoj arhivističkoj konferenciji, održanoj od 31. juna do 7. jula u Seulu, predstavljena su dva kulturna dobra koja su uvršćena u UNESKO-ov registar "Pamćenje svijeta": lična arhiva Nikole Tesle i Miroslavljevo jevađelje.

Tesla je najviše doprinio nauci i tehnološkom progresu svijeta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmjenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Jedinica međunarodnog SI sistema za magnetnu indukciju dobila je ime "tesla". Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator".
Na predavanju pod nazivom "Novi sistem motora i transformatora naizmenične struje", održanom, 16. maja 1888. godine, Tesla je svoje pronalaske javno prikazao u Američkom institutu elektroinženjera, a kompanija "Westinghouse" je odmah otkupila prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

Poznati pronalazač je sa inženjerima te kompanije radio na praktičnoj realizaciji svojih patenata. Od 1888. do 1889. godine obavljane su pripreme za izgradnju prve centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu. Elektrana je otvorena 15. novembra 1896. godine, puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvršćena u jedno od svjetskih čuda toga doba.

Od 1891. do 1896. godine prijavljuje patente koji se tiču varničnog oscilatora sa rezonantnim transformatorom kao i mnoge patente za prateće uređaje - prekidače kola, kondenzatore i slično.

Na poziv Kraljevskog instituta iz Londona 1892. godine i Francuskog društva za fiziku 1892. otišao je u London i Pariz, gdje je držao predavanja, a tokom boravka u Evropi posjetio je i Beograd, 2. juna 1892. godine.

Tesla je 1893. godine svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da posjeduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je utro put otkriću modernog radija.
Početkom 1895. godine nastavio je istraživanja visokih frekvencija proučavanjem dejstva struja na razređene gasove, koristeći Lenardove cijevi, pa je jedan od prvih naučnika na američkom kontinentu koji je dobio rendgenske snimke šake, lobanje, koljena i lakta.

U periodu od 1899. do 1900. godine Tesla je boravio u Kolorado Springsu, gdje je izgradio laboratoriju sa emiterom snage 200 kilonjutna u kojoj je usavršio visokofrekventni transformator, koji nosi njegovo ime "Teslin transformator" ili transformator bez jezgra.

Tesla je u eksperimentalnim bilješkama iz toga perioda naveo da se kroz Zemlju rasprostiru stacionarni talasi i da se ta osobina može upotrijebiti za bežični prenos energije.

Prošlogodišnja, 25. ljetnja univerzijada u Beogradu otvorena je paljenjem vatre preko varnice iz Teslinog transformatora, čime su organizatori velike svjetske manifestacije odali priznanje velikom naučniku koji je doprinio tehnološkom razvoju cijele planete.

Tesla se u kasnijim godinama, od 1909. do 1922. bavio pronalascima vezanim za mašinstvo: turbinama, pumpama, brzinomerima... Njegove pumpe bez lopatica danas su u komercijalnoj upotrebi.

Nikola Tesla umro je 7. januara 1943. godine u SAD.