Prijedlog u Skupštini Srbije
0

11. juli dan sjećanja na žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji

FENA
Aleksandra Jerkov, Foto: Danas.co.yu
Aleksandra Jerkov, Foto: Danas.co.yu
Liga Socijaldemokrata Vojvodine podnijela je danas Skupštini Srbije prijedlog rezolucije o proglašenju 11. jula za dan sjećanja na genocid u Srebrenici i sve nevine žrtve ratova devedesetih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Poslanik LSV-a Aleksandra Jerkov istakla je na konferenciji za novinare da je usvajanje takve rezolucije jedini način da se Srbija ogradi od zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Jedino individualizacija zločina i javna ograda svih institucija Srbije od zločinačke prošlosti način je da se ta prošlost, jednog režima i pojedinaca, prevaziđe i da se krivica sa kolektivnog prenese na individualno polje", naglasila je Jerkov.

Predsjednik LSV-a Nenad Čanak podsjetivši da je ta stranka u više navrata u prošlosti podnosila Skupštini na usvajanje slične rezolucije, naveo je da je neophodno razjasniti događaje iz neposredne prošlosti kako bi se izbjegla manipulacija žrtvama, prenio je Tanjug.

On smatra da se te historijske činjenice moraju unijeti u školske nastavne planove kako bi se napravilo okruženje u kome ponavljanje takvih zločina ne bi bilo moguće.

U rezoluciji koju je predložio LSV ističe se i da bi Skupština trebalo da traži da se u Beogradu izgradi spomen-obilježje u znak sjećanja na žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije.