vijesti
9

Ratnom zločincu Milošu Panteliću smanjena kazna za pet godina

Piše: E. F.
Sud BiH (Foto: Sud BiH)
Sud BiH (Foto: Sud BiH)
Sud BiH donio je pravosnažnu presudu u predmetu Predrag Milisavljević i drugi kojom je u odnosu na Milosavljevića potvrđena kazna od 20 godina zatvora koja mu je prvostepenom presudom izrečena za ratni zločin. Istom presudom smanjena je kazna drugooptuženom Milošu Panteliću pa mu je tako za krivično djelo zločini protiv čovječnosti izrečena kazna zatvora u trajanju od 15 godina.

Naime, odlukom Suda uvažena je žalba odbrane Pantelića te mu je tako za pet godina smanjena prvobitno izrečena kazna u trajanju od 20 godina zatvora.

Žalbe kako tužilaštva tako i odbrane u odnosu na Milisavljevića su potpunosti odbačene te mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora.

Kod jame Paklenik ubili 48 osoba

Milisavljević i Pantelić su prvostepenom presudom proglašeni krivima da su, zajedno sa policajcima i pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u ubistvu 48 ljudi kod jame Paklenik (opština Sokolac) počinjenom 15. juna 1992. godine.

Ljubomir Tasić, trećeoptuženi u ovom predmetu, oslobođen je optužbi za učešće u prisilnom preseljenju civila s područja Višegrada 14. juna 1992. godine.

Sudsko vijeće je navelo da su muškarci iz konvoja koji je 14. juna krenuo iz Višegrada izdvojeni u mjestu Išerića Brdo (opština Sokolac), a zatim sprovedeni u Rogaticu.

Dan kasnije, 15. juna, odvezeni su do jame Paklenik, gdje su policajci i pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali 48 civila, dok je Ferid Spahić uspio preživjeti. Upravo ovom svjedoku je Sudsko vijeće povjerovalo kada je rekao da je na putu do jame Paklenik vidio Milisavljevića, kao i da je učestvovao u strijeljanju.

Osim ovoga, Milisavljević je oslobođen optužbe za seksualno zlostavljanje dvojice muškaraca sredinom maja 1992. u policiji u Višegradu. Sudsko vijeće je navelo kako su svjedoci detaljno ispričali šta su preživjeli, ali nisu mogli reći ko im je naredio da to rade.

Oslobođen optužbi za zlostavljanje muškaraca

Zbog nedostatka dokaza Pantelić je oslobođen optužbi da je u maju i junu 1992. godine učestvovao u hapšenju, mučenju i uništavanju imovine u selima oko Višegrada.

Inače, prvostepenom presudom Milisavljević je oslobođen optužbe za seksualno zlostavljanje dvojice muškaraca sredinom maja 1992. u policiji u Višegradu. Sudsko vijeće je navelo kako su svjedoci detaljno ispričali šta su preživjeli, ali nisu mogli reći ko im je naredio da to rade.

Zbog nedostatka dokaza, Pantelić je oslobođen optužbi da je u maju i junu 1992. godine učestvovao u hapšenju, mučenju i uništavanju imovine u selima oko Višegrada.