vijesti
7

Rasprava u NSRS o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH

Piše: G. D.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon što su se Narodnoj skupštini RS obratili predsjednik RS Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić počela je rasprava o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH. Raspravu je otvorio predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ističući da će Demokratski narodni savez podržati ovu izjavu.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović rekla je da vlada ima odgovore na operativno-tehnička pitanja evropskih integracija.

"Prva i druga verzija teksta izjave imaju suštinske razlike. U prvoj verziji nije bilo čuvanja ustavnih nadležnosti RS i nije postojao poziv na borbu protiv terorizma. Zadovoljna sam što čujem da neće doći do prenosa nadležnosti, ali pitam šta znači što će sporazum stupiti na snagu ako nemamo mehanizam koordinacije? Iako je rekao da jeste, Ivanić u toku kreiranja druge verzije izjave nije razgovarao sa Vladom RS", istakla je Cvijanović.

Najteži dio posla će, dodala je ona, pasti na izvršnu vlast. Bit će dosta izazova, a Cvijanovićeva je rekla kako predviđa određene probleme tokom usvajanja i razmatranja izjave na nivou BiH.

"NSRS je donijela zaključke povodom Sejdić-Finci i jasno smo definisali svoj stav povodom mehanizma koordinacije i to nas sada čeka. Ova izjava ne znači ništa osim izražavanja dobre volje ako ne znamo kako se i kuda krećemo", bila je jasna Cvijanović.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković ponovio je stav Milorada Dodika da dokument govori o evropskom putu BiH, ali i donosi niz nedoumica u "asfaltiranju" tog puta.

"Radna verzija predložena od Predsjedništva bila je apsolutno neprihvatljiva i zahtijevala je korekcije kako bi se zaštitio ustavni poredak BiH. Mi smo za evropski put BiH, ali on mora da poštuje integritet RS. U originalnoj verziji se polazi od izražene volje svih građana BiH, ali nije jasno šta se pod ovim podrazumijeva i ko je skrojio ovu izjavu. Ko nastoji zaobići RS u ovim procesima i ko je tu saučesnik? Da li se ovom izjavom pokušava ojačati uloga Predsjedništva BiH? Prva verzija izjave obrće redoslijed stvari u BiH", smatra Višković.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da vlast stvara presiju da zajednička izjava nije dobra, ali da je ipak treba usvojiti.

"Najveći dio odgovornosti past će na vlast i za nekoliko mjeseci ćemo vidjeti da li Vlada RS može da uradi ovako odgovoran posao. Moramo zaustaviti negativne ekonomske trendove, poboljšati poslovnu klimu i zaposliti nezaposlene. Zašto stalno negiramo ono što je dobro i što predstavlja pozitivan iskorak", pitao je Borenović.

Za govornicu je ponovo stupio Dodik, ističući da on pripada onim ljudima koji vjeruju da svaka inicijativa EU nije uvijek dobronamjerna.

"Šta ćemo ako sve poslove završimo sa osmijehom, a EU štampa pare bez pokrića? Da li ćemo time zaštiti našu ekonomiju? Zahvalan sam što smo došli do toga da je potrebno intervenisati u sektoru indirektnih poreza i redefinisati stopu PDV-a. Kako štitimo realnu vrijednost domaće valute? Zar će sve ovo napraviti toliki napredak da će time biti eliminisan sav mogući gubitak? Kako mislite da budemo konkurenti kada naša realna proizvodnja ne može da dođe do novca kojeg kontrolišu centralne banke iz EU", rekao je Dodik.

Poslanik i lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da svako ko želi da prihvati ovu izjavu treba to da uradi u skladu sa svojim političkim stavovima i da nikome zbog toga neće biti prislonjena puška na čelo.

"Nisam vidio da postoje skrivene namjere u ovoj izjavi. Rečeno je jasno i glasno da niko nema namjeru da mijenja ustavni poredak u BiH i da je ovo pružena ruka koja se ne odbija. Niko neće uhvatiti nikakve poene ako zaustavi ovu inicijativu. Svi treba da znaju da možemo računati na ozbiljne probleme u međunarodnoj finansijskoj podršci ukoliko odbijemo ovu inicijativu", istakao je Čavić.