vijesti
3

Premijer Novalić razgovarao sa ambasadoricom Bodonyi

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu ambasadoricu Francuske u BiH Claire Bodonyi.

U fokusu interesovanja francuske diplomatske predstavnice u Sarajevu našla su se pitanja predviđenih reformskih mjera u oblasti ekonomije u čemu je obećala pojačani angažman Francuske, ali i cijele Evropske unije.

Premijer Novalić je iznio niz aktivnih mjera koje imaju za cilj snažniji ekonomski razvoj, povećanje investicija i zaposlenosti, posebno u oblasti elektroenergetskih i infrastrukturnih projekata. Poseban segment razgovora bila je razmjena iskustava iz oblasti koncesionih odniosa i javno-privatnog partnerstva u čemu Francuska ima bogato iskustvo i spremna ga je, putem raznih projekata, prezentirati i primijeniti u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Bodonyi je istakla da, iako francuska i bh. ekonomija nisu previše kompatibilne, postoji prostor za jačanje ekonomske saradnje u oblasti malih i srednjih preduzeća u čemu je ponudila svoju nesebičnu pomoć.

Poseban segment interesovanja bilo je skoro održavanje sastanka na Jahorini o čemu je premijer Novalić iznio svoja očekivanja, a ona se odnose prije svega na definiranje prioritetnih zajedničkih zadataka, u čemu očekuje punu saradnju države, Federacije BiH, Republike Srpske, te Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Evropske unije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.