vijesti
0

Predsjedniku sindikalne organizacije "Bosnalijeka" prijećeno smrću

FENA
Bosnalijek
Bosnalijek
Predsjednik Sindikalne organizacije kompanije "Bosnalijek" Edhem Mulaosmanović primio je u subotu ujutro poruku na privatni mobitel, čiji sadržaj je direktna prijetnja smrću.

Potvrdio je ovo danas na konferenciji za novinare i sam Mulaosmanović te istakao da je poruka stigla s nepoznatog broja kao i da je slučaj prijavio nadležnim policijskim organima.

Prijetnje smrću na isti način dobio je i njegov kolega iz službe obezbjeđenja "Bosnalijeka".

"Zbog istrage koja je u toku nisam u mogućnosti da vam pokažem tu poruku, ali ona otprilike glasi da ću biti skraćen za glavu ukoliko nastavim da se bavim sindikalnim poslom", pojasnio je Mulaosmanović te dodao da je uvjeren da iza svega stoji v.d. izvršnog direktora finansija Šefik Handžić i njegovi suradnici.

Još jednom je ukazao na dramatičnu situaciju u kojoj se nalazi "Bosnalijek", a sve "zahvaljujući" Handžiću koji se, istakao je Mulaosmanović, lažno predstavlja kao v.d. direktor Društva.

"Uzrok svih prijetnji, a koje se ogledaju u ucjenama obustavama plaćanja svih obaveza, otkazima, destimulacijama itd., jeste odbijanje radnika da se povinuju nalozima Šefika Handžića", rekao je Mulaosmanović.

Sindikalna organizacija je još jednom istakla da prihvata v.d. direktora Nedima Uzunovića i aktualnu Upravu jer je njega na ovu poziciju imenovao jedini legalno izabran Nadzorni odbor.

"Prema našim saznanjima, Handžić i njegova interesna skupina s advokatom Ahmedom Žilićem na čelu slijedeće sedmice će pokušati u krugu "Bosnalijeka" organizovati skup, a što ukazuje na nove pokušaje kreiranja incidenata" naglasio je Mulaosmanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije je uputio apel svim nadležnim da hitno rješe pitanje "Bosnalijeka" i probleme koji već dugo nanose štetu ovoj kompaniji i njenim radnicima.

Podršku predsjedniku Sindikalne organizacije danas su javno dali i član Sindikalnog odbora Belma Kapo i predsjednik Nadzornog odbora Sindikata "Bosnalijeka" Besim Banda koji su, šokirani novonastalom situacijom, istakli da i dalje žele da vjeruju da žive u civilizovanom društvu.

"Zabrinut sam ulogom Vlade Federacije BiH jer smo očekivali da će prepoznati i razumijeti značaj realne proizvodnje i očuvanja radnih mjesta te izvora za budžet FBiH kao i da će konkretnim potezima dati podršku radnicima "Bosnalijeka", istakao je Banda.

Kapo je dodala da ni sva zastrašivanja i prijetnje neće spriječiti namjeru radnika da zaustave kontinuiranu pljačku "Bosnalijeka" i bogaćenje pojedinaca u ovoj kompaniji.