Požari u BiH pod kontrolom
0

Požari na Balkanu odnijeli pet života i nanijeli milionske štete

Anadolija
Požari koji su zbog tropskih vrelina i temperatura iznad 42 stepena proteklih sedmica zahvatili zapadni Balkan odnijeli su pet ljudskih života i izazvali ogromne materijalne štete.

Četiri osobe smrtno su stradale od posljedica požara u Makedoniji, dok je u Hrvatskoj poginuo jedan vatrogasac. Štete se mjere stotinama miliona eura.   Zadnjih dana situacija je bila najdramatičnija u BiH, ali je većina požara trenutno pod kontrolom. Posebno alarmantna situacija bila je na širem području Tomislavgrada, Posušja, Gruda, opštine Konjic i grada Mostara. Požari su registrovani i u Gacku, Šipovu, Goraždu i Ljubinju. Vatrena stihija progutala je desetine hiljada hektara šume širom BiH, a šteta bi, prema procjenama Ministarstva sigurnosti BiH mogla dostići iznos od 50 miliona eura.

BiH nema avione za gašenje požara - kanadere, a požare gase vatrogasci, vojska i lokalno stanovništvo. Samo u Konjicu je izgorjelo više od tri hiljade hektara borove šume, a načelnik te općine Emir Bubalo kazao je kako se za „vrijednost izgorjele šume moglo kupiti pet kanadera“.

U Makedoniji su požari odnijeli četiri ljudske žrtve. Požar dug sedam kilometara danima je bjesnio u blizini Tetova. Opasno je bilo i u blizini Kumanova, a požari koji su zahvatili područje Strumice odnijeli su četiri života, dok je 12 osoba povrijeđeno, među kojima i sedmero djece. Matrijalne štete iznose 15 miliona eura, a stručnjaci tvrde da je do sada u čitavoj zemlji izgorjelo blizu 4.000 hektara šume. Ove godine u Makedoniji je zabilježeno više od 350 požara.   Požari koji su bijesnili širom Hrvatske stavljeni pod kontrolu. U toku gašenja požara u Dalmaciji povrijeđena su dva vatrogasca. U velikom požaru koji se desio u Mošćeničkoj Dragi život je izgubio vatrogasac iz Opatije. Požari su bili najaktivniji na dalmatinskom području. Požar u Sestrunju je ugašen, a lokaliziran je i požar na području Crikvenice. Kod mjesta Sonković se vatra i dalje gasi, ali situacija je mnogo bolja nego prethnodnih dana. Stabilizira se i situacija sa požarima u Šibensko-kninskoj županiji. U požaru na području Komina i Kule Norinske ugašena je vatra koja je zahvatila oko 1.000 hektara trave, niskog rastinja i šume.   Stručnjaci procjenjuju da je vatra u Hrvatskoj progutala između 420 i 450 hektara crnogorice, makije, ali i vinograda i maslinika. Štete se mjere milionima eura.  

U Srbiji je vatra buktala na više od 100 lokacija. Tokom gašenja povrijeđeno je 14 ljudi. Vatra je bila najaktivnija u širem području Beograda, Preševu, Zaječaru i Bajinoj Bašti. Požari su stavljeni pod kontrolu.   I u Crnoj Gori je zabilježeno nekoliko požara. Vatra je gorjela više od 15 dana, zahvativši gotovo 500 hektara šume. Izbeglički kamp u podgoričkom naselju Konik skoro u potpunosti je izgorio u velikom požaru, a u nesreći nije bilo stradalih osoba.   U Albaniji je najalarmantnija situacija s požarima bila u šumskim regionima Kukeša, Hasa i Tropoja.