vijesti
10

Poticaji kasne dvije godine, a ministar poručuje da nema razloga za protest

Piše: A. P.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pedesetak poljoprivrednika okupilo se danas u podne ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH zbog nezadovoljstva radom Odbora za poljoprivredu i kašnjenjima u isplati poticaja.

Iako je prethodno predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić najavio dolazak više od 700 poljoprivrednika iz cijele BiH u Sarajevo, na mjestu protesta pojavio ih se mnogo manje, a podršku su im pružili Savez poljoprivrednih udruženja FBiH te manja udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Goražda Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Pejića na današnjem okupljanju nije bilo, s obzirom da mu je u isto vrijeme zakazano sudsko ročište u slučaju bacanja jaja na zgradu Vlade FBiH u julu prošle godine.

Okupljenim novinarima obratio se predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović, koji je rekao da očekuje da će Odbor danas dati saglasnost da bi se konačno usvojio program poticaja za 2014. godinu.

"Dug iz 2012. i 2013. godine je, prema našim saznanjima, između 15 i 18 miliona KM, naravno, ne računajući kapitalne investicije koje trebaju da budu prenesene u ovu godinu. S tim da je za 2014. godinu sramotni budžet od 67 miliona KM, koji nije po zakonu, po zakonu je trebao biti 71,5 milion, a to se nije desilo. Ja mislim da ćemo u ovoj godini imati još veće probleme nego što je to bio slučaj prethodne dvije godine", rekao je Muslimović.

Počeli smo sjetvu, a novca nema

Poljoprivrednici su ovim protestom željeli ukazati na problem nedonošenja programa poticaja, čiji je rok za usvajanje 60 dana od usvajanja budžeta, a taj rok je bio 6. februara. Odbor za poljoprivredu danas od 13 sati treba raspravljati o ovom programu. Ukoliko poticaji ne budu isplaćeni do 31. marta, poljoprivrednici najavljuju nove proteste.

Na protestima je danas bio i Rizah Hasanović, poljoprivrednik i stočar iz Kalesije.

"Prošlo je skoro dva mjeseca, a program poticaja nije usvojen. Mi smo već počeli radove, sjetvu kukuruza, pšenice... a novac nam nije uplaćen. Tek su nam sad uplatili novac za 2012. godinu, a od prošle godine ostalo je neuplaćenih 40 miliona KM. Sad smo došli da nam jasno kažu hoće li biti tih poticaja ili ne. Nismo došli da pravimo nikakve nerede, ali ako u zakonu stoji 68 miliona KM, neka bar to usvoje, a da mi idemo i da radimo, jer nemamo više vremena", kazao je Hasanović.

Još jedan poljoprivrednik iz Tuzlanskog kantona poručio je da su neki ljudi dobili rješenja za isplatu, a da novca nema, te ukazao da nema adekvatnog otkupa životinja.

Poljoprivrednici koji daju podršku svojim kolegama blokirali su magistralni put Kupres - Tomislavgrad - Posušje te magistralni put u Gradačcu.

Jedan od proizvođača iz Čapljine istakao je da su poljoprivrednici na margini, te da nije bilo sluha općinskih ni kantonalnih vlasti ni u slučajevima enormnih šteta od poplava i snijega.

Poticaji bi trebali biti isplaćeni od sredstava Elektroprenosa

Na sve ovo federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović je priznao da je probijen zakonom propisani rok, ali i rekao da se nada da će Odbor za poljoprivredu dati saglasnost na program poticaja, kako bi on već na narednoj sjednici Vlade FBiH bio usvojen, a da bi poljoprivrednici u idućem mjesecu mogli ostvarivati svoja prava.

"Smatram da nema potrebe za protestima i bilo kakvim okupljanjima jer vjerujem da su članovi Odbora dovoljno odgovorni i ozbiljni, a posebno dobro plaćeni", poručio je Lijanović.

Istakao je da je ponovo došlo do kašnjenja u isplati poticaja, iako su zakonom o izvršenju budžetu poticaji bili ispred plata državnih službenika.

"Plate su isplaćene, poticaji još nisu. Imam obećanje od ministra finansija i premijera da će od sredstava Elektroprenosa biti isplaćeni poticaji, to se očekuje početkom sljedećeg mjeseca. Kad usvojimo program za ovu godinu onda ćemo, nadam se, poštivati zakon o izvršenju budžeta", kazao je federalni ministar.

Na pitanje o zahtjevima poljoprivrednika za njegovom smjenom, rekao je: "Na plaćanje poticaja u poljoprivredi ja nemam utjecaja, a da imam poticaji bi se uplaćivali mjesečno, kao što se isplaćuju plate državnih službenika. Ministar finansija smatra da ga trebaju finansirati poljoprivredni proizvođači, a ne finansijske institucije i tu imamo oprečne stavove".