Zenica
0

Postignut sporazum o statusu radnika "21. decembara"

FENA
Zenica
Zenica
Danas poslijepodne u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održan je sastanak s ciljem rješavanja statusa Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva "21. decembar“ u stečaju.

Sastanku sa predstavnicima Sindikata ovog preduzeća koje je do rata bilo u sastavu RMU "Zenica“, nakon čega je osnivačku ulogu preuzeo ZDK-s, prisustvovali su federalni premijer Nermin Nikšić, kantonalni premijer, Fikret Plevljak, načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, Elvedin Grabovica i neki ministri u Vladi ZDK-a, te nekoliko kantonalnih ministara.

Učesnici su sastanak ocijenili uspješnim, te naglasili da je postignut konačan dogovor oko zbrinjavanja 40 radnika.

"Cilj je bio da spasimo ljude i u tome smo uspjeli. Realizacija dogovora počinje odmah, a njime je predviđeno da jedan dio radnika ostane da obavlja djelatnost u preduzeću, jedan dio radnika će biti uposlen u Studentskom centru Univerziteta u Zenici, dok će šest radnika s današnjim danom početi raditi u Rudniku mrkog uglja Zenica“, rekao je nakon sastanka premijer Nikšić.

Predsjednik Sindikata UTTD "21. decemaba“ Zijad Kovać u ime radnika rekao je da je sporazum zadovoljavajući i znači kraj agonije radnika i preduzeća.

"Već od sutra načelnik Općine Zenica i stečajni upravnik radit će na realizaciji prijenosa vlasništva zgrade hotela 'Rudar' u kojem sada radi 21. decembar, tako da će vlasnički status nad objektom preuzeti Općina Zenica“, izjavio je Jusuf Duraković, ministar privrede ZDK-a.

Radnici "21. decembra“, koji danima protestvuju ispred zgrade Vlade ZDK-a, a svoje zahtjeve su iznijeli i pred sjedištem Elektroprivrede BiH i Vladom FBiH, tokom četverosatnih pregovora također su boravili pred sjedištem Vlade Zeničko-dobojskog kantona.