vijesti
6

Podršku antikoruptivnom setu zakona najavili SDP, SDA i NS Radom za boljitak

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U predloženom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu je antikoruptivni set zakona - o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom ili prekršajem, o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, o prekršajima, o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, te dopuni Zakona o sudovima u Federaciji BiH.

Ovaj set je Federalna vlada jednoglasno utvrdila na sjednici 2. aprila, te po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Klub poslanika Socijaldedmokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta najavio je podršku Vladinom prijedlogu.

Predsjedavajući Kluba SDP-a Jasenko Selimović rekao je Agenciji FENA da je takva legislativa trebala već duže vremena Federaciji i BiH, ali da do sada nije bilo političke volje u parlamentu FBiH za njeno donošenje.

"Vjerujem da danas ima političke volje, a zakoni će donijeti brže efikasnije i efektivnije obračunavanje pravosudnog sistema u Federaciji s kriminalom i korupcijom kao najvećom pošasti današnjice u BiH", rekao je Selimović.

Ni iz Kluba SDA nisu, sudeći po izjavama, protiv antikoruptivnog seta zakona, predloženog iz Vlade Federacije BiH, mada su za određene korekcije.

"Smatramo da je ovaj set antikoruptivnih zakona mnogo bolji nego što je bio prethodni. Stvari su dorađene na način kako smo to prošli put kritikovali i on je blizu po nama mogućih formi da može odgovoriti ciljevima koje treba da postigne", rekao je za Agenciju FENA Ismet Osmanović, predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

U tom smislu, ističe, da će Klub SDA "možda imati nekih amandmana pošto je riječ o hitnom postupku".

"Podržat ćemo da ovi zakoni idu po hitnoj proceduri", kazao je Osmanović.

Podršku najavljenom antikoruptivnom setu zakona najavili su poslanici Narodne stranke Radom za boljitak, što je Agenciji FENA potvrdila Alma Čardžić, poslanica te stranke.