vijesti
0

Planinarski domovi na Kamešnici na meti piromana

SRNA
Planina Kamešnica koja se proteže između opštine Livno i srednje Dalmacije, zbog svog položaja i prirodnih ljepota, posljednjih desetak godina jedna je od najposjećenijih u BiH, ali je i meta piromana koji su zapalili tri planinarska doma, potvrdio je Srni jedan od osnivača Planinarskog društva "Kamešnica" iz Livna Hajro Gromilić.

Gromilić podsjeća da je 2004. godine zapaljen planinarski dom koji se nalazio u dijelu Kamešnice zvanom Potajnica, na nadmorskoj visini od 1.180 metara, koji su prije proteklog rata izgradili lovci i planinari.

On kaže da je planinarski dom na lokaciji Pešino vrelo, koji su 2008. godine izgradili članovi "Kamešnice" i ljubitelji prirode, do temelja izgorio 18. marta ove godine, a samo desetak dana ranije istu sudbinu doživio je i dom na dalmatinskoj strani Kamešnice, koji su 2010. godine izgradili planinari iz Splita i Sinja.

Gromilić je potvrdio da je u izgradnju ova dva planinarska doma, osim dobrovoljnog rada uloženo oko 100.000 KM, a planinari sumnjaju da su domove zapalili krivolovci, šverceri i drvokradice koji nemilosrdno uništavaju šumsko bogatstvo Kamešnice.

Planinarsko društvo "Kamešnica" koje ima više od 150 članova najoštrije je osudilo paljevinu planinarskih domova i zatražilo hitnu i efikasnu istragu nadležnih policijskih organa radi otkrivanja piromana, jer strahuju da bi ista sudbina mogla zadesiti i ostale domove i planinarske kućice na obje strane Kamešnice.