vijesti
8

Pet mjeseci istrage bez rezultata: Ko je ubio Adnana Salčina?

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je prošlo već pet mjeseci od likvidacije Adnana Salčina, sina ratnog komandanta Ramiza Salčina, sarajevska policija još uvijek nije uhvatila njegovog ubicu, a kako Klix.ba saznaje, policija u ovom slučaju na mjestu tapka već mjesecima.

Od izvora bliskog istrazi u ovom slučaju potvrđeno nam je kako policija jednostavno nema validan trag koji bi istragu poveo u određenom smjeru te istražitelje doveo do ubice. Jedino je poznato da je istragu u ovom slučaju od MUP-a Kantona Sarajevo preuzela SIPA.

Iako se ubistvo dogodilo tokom dana, sarajevskim istražiteljima nisu pomogle ni nadzorne kamere postavljene u naselju jer jednostavno ne pokrivaju baš dio ulice u kojoj je Adnan ustrijeljen.

U okviru istrage policija je privodila dvije osumnjičene osobe zbog sumnje da bi mogli imati saznanja o cijelom događaju, ali su odmah nakon saslušanja pušteni na slobodu jer je utvrđeno da nemaju veze sa događajem.

Ono što se moglo saznati neposredno nakon događaja jeste da je Salčin upucan iz neposredne blizine, a meci su ga pogodili u rame i srce. Sudeći po mjestu događaja na kojem nisu pronađeni ostaci razbijenog stakla, pretpostavlja se da je Salčina ubila osoba sa kojom je razgovarao jer je navodno tom prilikom otvorio prozor.

Postoje i pretpostavke da je paralelno sa ovim automobilom stao još jedan automobil marke Golf te da je ubica pobjegao baš u tom vozilu.

Prema nezvaničnim podacima, u dosadašnjem toku istrage policija je došla do saznanja da se sa ubistvom Adnana Salčina dovode u vezu određene osobe iz Sarajeva i Tuzle, te da je, navodno, ovaj slučaj povezan sa trgovinom drogom, pri čemu je Salčin tu bio sporedna osoba. Pretpostavka je da se ta ekipa prije zločina sastala i da je diskusija otišla u pogrešnom smjeru, te da je tada odlučeno da se Salčin samo upozori i isprepada.

Naime, pretpostavlja se da niko nije želio da ga ubije, jer se nije radilo o ključnoj osobi u "poslu". Vjerovatno su izvršioci pratili Salčina koji je bio u automobilu Lancia, italijanskih registarskih oznaka. Sustigli su ga kada se zaustavio na raskrsnici ulica u sarajevskom naselju Mojmilo, preko puta SOS dječijeg sela, te je izvršilac izašao iz vozila i prišao Salčinu, koji je kod sebe imao pištolj. Vidjevši pištolj, ubica se, vjerovatno prepao i pucao da ubije.