1.500 mladih olimpijaca dolazi u BiH
0

Olimpijski duh '84. se ponovo vraća u Sarajevo 2017. godine

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
Vinko Radovanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prije dva dana na sastanku u Rimu i zvanično je potvrđeno kako će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade (EYOWF), koji će se u našoj zemlji održati 2017. godine.

Nakon što je turski grad Kayseri povukao kandidaturu za održavanje Evropskog zimskog olimpijskog festivala za mlade, Sarajevo je automatski dobilo domaćinstvo ovog prestižnog događaja.

"U vezi sa ovom idejom ćemo se svi ujediniti i mladim ljudima u BiH ćemo priuštiti da budu, u sportskom smislu, dio Evrope. Olimpijski komitet BiH će u potpunosti podupirati dva grada", kazao je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović kaže kako će obavezu koja je postavljena pred njih ispuniti kao i, sada već davne, 1984. godine, kada je glavni grad BiH bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

"Za gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo ovo znači mnogo. Prije svega, da '84. vratimo 2017. godine, da vratimo taj olimpijski duh i da on ponovo zaživi", kazao je Radovanović te dodao kako se nada kandidaturi za Zimske olimpijske igre nakon 2017. godine.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je kako ove godine u utrci za domaćinstvo ovog veoma važnog događaja "niko nije smio izaći na megdan".

"Grad Kayseri se povukao i njihovi predstavnici su rekli da nemaju šanse kada je u pitanju olimpijsko Sarajevo. Ovo je politički, kulturni, sportski i historijski događaj koji BiH i Sarajevo vraća u epicentar zanimanja", kazao je Behmen.

Na ovoj Olimpijadi mladih, kaže Behmen, učestvovat će 1.500 mladih sportista iz 49 zemalja, što je nešto više učesnika nego je to bilo za vrijeme Zimskih olimpijskih igara. Uz to, dodao je gradonačelnik Sarajeva, dolaze i mnogi treneri, novinarske ekipe i državni zvaničnici.

"Trebat će mnogo toga uraditi na maloj skakaonici, stazama i ski-liftovima na olimpijskim ljepoticama koje treba prilagoditi novim standardima. Zetra će se također morati poprilično rekonstruirati", pojasnio je Behmen.

Prema riječima Siniše Kisića, potpredsjednika OK BiH, pomoć u organizaciji ponudili su Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Slovačka, Rumunija i Češke.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara OKBiH Said Fazlagić kazao je da organizacioni budžet EYOWF-a iznosi pet miliona eura, a osnovni budžet, namijenjen za investiranje u infrastrukturu, 15 miliona eura. Učesnici će se takmičiti u sedam od mogućih devet sportova.

"Nismo se kandidirali u skijaškim skokovima i karlingu, ali smo ostavili mogućnost da ta dva sporta budu kasnije dodata. Takmičenja će biti održana u 16 disciplina u sedam sportova. Na Jahorini će se održati alpske discipline - slalom i veleslaom, u Dvorištima na Jahorini biatlon, na Palama će biti takmičenje u brzom klizanju, na Bjelašnici paralel slalom, Igmanu (Veliko polje) - nordijske discipline, u Skenderiji - umjetničko klizanje, dok su ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala planirane u Zetri i dvorani u Istočnom Sarajevu", kazao je Fazlagić.