Brčanska Malta u Tuzli
90

Održan pomen za stradale vojnike u Tuzlanskoj koloni

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
U ulici Armije BiH, u tuzlanskom naselju Brčanska Malta, danas je održan pomen, odata počast i upaljene svijeće za stradale vojnike u Tuzlanskoj koloni. Građane iz RS, mahom iz Bijeljine, predvodio je ministar Petar Đokić, koji je u izjavi za medije rekao kako je odata počast nevino stradalim vojnicima JNA, koji su se 15. maja 1992. godine, kako kaže, mirno povlačili iz Tuzle.

"Za sve nas 15. maj je pretužan dan. Još je tužniji, jer ni nakon 20 godina pravosudne institucije u BiH i Haagu nisu željele i još uvijek ne žele procesuirati ovaj slučaj", kazao je ministar Đokić.

Đokić je rekao kako i poslije dvadeset godina emocije bujaju, posebno u dušama porodica, kako kaže, nevino stradalih i mučki ubijenih vojnika. Ministar Đokić je naveo kako je 15. maja ubijeno 59 vojnika, a da su 44 ranjena.

Podsjetimo, na prošlosedmičnoj pres konferenciji Fondacije Istina, pravda, pomirenje, rečeno je kako je na raskrsnici Brčanska Malta stradalo 49 vojnika i tri službenika tadašnjeg CSB-a Tuzla. Dakle, i 20 godina kasnije postoje oprečne informacije o broju stradalih na raskrsnici Brčanska Malta.

"Duboko smo uvjereni da je napad na kolonu JNA dodatno 'potpalio' rat u BiH. Sličan je zločin prethodno počinjen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu", rekao je Đokić.

Međutim, u Fondaciji Istina, pravda, pomirenje su podsjetili kako je 15. maja u Tuzli već bilo oko 100.000 prognanih iz podrinjskih mjesta te da su prije događaja na raskrsnici Brčanska Malta izvršeni zločini u Bijeljini, Zvorniku, Brčkom, Bratuncu, Vlasenici...

"Nećemo se umiriti i svake godine ćemo dolaziti da obilježavamo datum stradanja nevinih vojnika. Skup u Tuzli je protekao dostojanstveno", kazao je ministar Đokić.

Slavko Novaković ni ovoga 15. maja nije propustio priliku da kaže kako će entitet Republika Srpska u budućnosti biti samostalna država.

"Vi u BiH imate više država, svaki je kanton država, tako da opstruišete sami svoju državu", rekao je između ostalog Novaković, koji očito ima svoje viđenje dejtonskog uređenja BiH.

Na kraju je rekao kako je skup u Tuzli protekao u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi te se na tome zahvalio građanima Tuzle.

Poslije pola sata boravka u Tuzli porodice stradalih vojnika, predstavnici Vlade RS i boračkih udruženja su se vratili u autobuse i automobile te su preko Majevice otišli put Bijeljine. Danas će u Bijeljini biti služen parastos vojnicima stradalim na Brčanskoj Malti.