vijesti
655

Obustavlja se nastava na svim fakultetima u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na zahtjev Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, donesena je odluka o privremenoj obustavi rada na svim fakultetima i akademijama UNSA.

Odluka je donesena zbog vanredne situacije koja vlada u većem dijelu Bosne i Hercegovine, kao i zbog velikog broja studenata koji su se morali vratiti u svoje sredine. Sukladno Odluci svi ispiti i ostale aktivnosti koji su se trebali održati tokom ove sedmice će se pomjeriti za sedam dana.

Pozdravljajući Odluku predstavnika Senata, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Ahmed Nurković, istakao je kako će ovo umnogome studentima olakšati predispitne obaveze.

"Prije svega moram se zahvaliti Senatu i svim dekanima fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu na razumijevanju. Naš Univerzitet ima veliki broj studenata koji dolaze iz područja koja su doživjela velike materijalne štete. Dok su se neki od njih morali vratiti u svoje krajeve, neki se sada ne mogu ni vratiti u Sarajevo tako da je ova Odluka sigurno ispravna“, naveo je Nurković te dodao da obustava nastave podrazumijeva i veći angažman u radnim akcijama, kao što je bila jučerašnja kada je više od 500 studenata čistilo Maglaj, Zavidoviće i Olovo.

"Mi ćemo već večeras zajedno sa asocijacijama studenata sa svih fakulteta i akademija UNSA napraviti krizni štab koji će raditi na organizaciji novih akcija i animiranju što više studenata za učešće. Novu veliku radnu akciju ćemo organizovati u srijedu kada ćemo u komunikaciji sa vojskom i civilnom zaštitom ponovo posjetiti mjesta kojima je navjiše potrebna pomoć. Do tada svi građani mogu donirati lijekove, hranu, pitku vodu i medicinske potrepštine u naše prostorije koje se nalaze u Kampusu Univerziteta u Sarajevu“, apelovao je Nurković te zamolio studente da ne zloupotrebljavaju obustave nastave i da je shvate isklučivo kao poziv za uključenje u radne akcije.

Svi zainteresovani građani mogu se pridružiti radnim akcijama prijavom putem linka ili lično u prostorijama Studentskog parlamenta. Pored studenata formiran će biti i krizni štab nastavnika i saradnika Univerziteta u Sarajevu koji će se također staviti na raspolaganje civilnoj zaštiti.