vijesti
16

Obnova Olimpijskog muzeja čeka novog specijalnog predstavnika EU u BiH

Piše: E. F.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Olimpijski duh u Sarajevu ni 31 godinu nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu nije izgubljen. Uprkos činjenici da su nakon agresije na BiH olimpijski objekti oštećeni, još uvijek su vidljivi tragovi stare slave.

Od okončanja rata do danas obnovljena je nekolicina olimpijskih zdanja, ali mnoga još čekaju da ponovo zasjaju u očima cijelog svijeta. Jedan od simbola Sarajeva je i Olimpijski muzej, koji je u granatiranju sa okolnih brda i planina u tada opkoljenom gradu zapaljen 27. aprila 1992. godine, te je zgrada u potpunosti uništena. Ipak, skoro svi eksponati Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine su sačuvani.

Olimpijski duh se vraća

Oni se danas nalaze u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch – Zetra", gdje čekaju povratak u svoj uništeni dom. Posljednjih dana ponovo su u žiži interesovanja, s obzirom na obilježavanje 31. godišnjice održavanja Olimpijade u Sarajevu.

"Ovih dana, u okviru obilježavanja godišnjice pa i planiranja EYOF-a (Evropskog omladinskog olimpijskog festivala) stvara se pozitivna atmosfera oko olimpijskog pokreta i mi se nadamo da ćemo u budućnosti imati podršku za EYOF, ali i obnovu Olimpijskog muzeja", kazao je za Klix.ba Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Od 2004. godine, u okviru Olimpijskog kompleksa Zetra i Olimpijskog komiteta BiH, muzej je otvoren za posjetioce, a u isto vrijeme započeta je akcija da se rekonstruiše Olimpijski muzej u Sarajevu u Vili Mandić na Mejtašu.

U međuvremenu, kako kaže Numankadić, muzej u Zetri posjećuje 1.000 gostiju mjesečno, a interesovanje škola i učenika posebno je povećano tokom zimskog perioda.

Kada je u pitanju obnova Olimpijskog muzeja u Sarajevu, do danas su izvršene dvije faze obnove, dok ostaje još jedna faza, treća, a koja podrazumijeva obnovu enterijera i fasade.

Milion KM za povratak u stari dom

I pored dosadašnje obnove stara zgrada Muzeja još uvijek izgleda sablasno. Kada će dobiti novo ruho, još uvijek nije poznato. Za okončanje obnove potrebna su finansijska sredstva u iznosu od milion KM.

"U stalnom smo kontaktu sa Delegacijom Evropske unije (EU) u BiH i raznim Udruženjima kako bismo osigurali potrebna sredstva. Peter Sorensen, bivši specijalni predstavnik i šef delegacije Evropske unije (EU) u BiH, nam je dao čvrsta obećanja da će se iznaći sredstva za završetak obnove. Tako očekujemo njegovog nasljednika kako bismo nastavili pregovore", kazao nam je Numankadić.

Bilo bi idealno, kaže Numankadić, da se obnova Olimpijskog muzeja završi do 2017. godine, kada će Sarajevo organizovati Evropsku olimpijadu mladih (EYOF).

"Bili bismo sretni da tim povodom otvorimo Olimpijski muzej kao jedinu sportsku muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini", zaključio je Numankadić.

Olimpijski muzej bio je ponos jednog od najljepših dijelova Sarajeva, u naselju Mejtaš, smješten u nacionalizovanoj Vili Mandić izgrađenoj 1903. godine u Petrakijinoj ulici, čiji je kompleks vila sagrađenih u austrougarskom periodu proglašen nacionalnim spomenikom BiH.