Slavlje u Novom sadu 1977. godine
3

VIDEO / Objavljen snimak posljednjeg plesa i poljupca Tita i Jovanke

Klix.ba
Josip Broz Tito, njegova supruga Jovanka, rukovodstvo Saveza komunista Jugoslavije i brojni visokopozicionirani političari proslavljali su Novu 1977. godinu u hotelu Park u Novom Sadu. Snimak je nedavno objavljen na videoservisu YouTube i pretpostavlja se da je to bilo posljednje zajedničko Titovo i Jovankino pojavljivanje u javnosti, posljednji poljubac i ples.

Hotel Park u Novom Sadu je renoviran i posebno preuređen prije nego što je tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito došao sa svojim prijateljima da tu proslavi Novu godinu. Dograđena je velika svečana kongresna sala, rezidencija i dva sprata.

Osim Nove godine proslavljalo se i četiri decenije od Titovog dolaska na čelo Komunističke partije Jugoslavije te je te noći hotel Park u Novom Sadu bio politički centar SFRJ. Ekskluzivni snimak zabave te noći na YouTube je postavio korisnik Damir Todosijević. Snimak je sa kasete, crno-bijeli i nema tona.

Na snimku je vidljivo da je svečana sala bila posebno ukrašena, a kako su Večernje novosti svojevremeno pisale, na jelovniku za Tita nije bilo masnih i jakih jela i pića, a za Jovanku nije bilo slatkiša s obzirom na to da su oboje bili na dijeti.

Prisutni su uživali uz najljepše pjesme u bivšoj Jugoslaviji i slavlje je trajalo do dugo u noć. Na snimku je, između ostalog, prikazan i ples Jovanke i Tita te njihov poljubac.

"Te večeri Tito i Jovanka su se posljednji put poljubili i posljednji put zajedno plesali. Proslava 1977. godine bila je puna nezgoda, jer su se Tito i Jovanka zaglavili u liftu, predsjednik je priklještio prst i na kraju svečane večere, jednostavno, pobjegao u Dom JNA", ispričali su stari konobari hotela Park za Večernje novosti.

Josip Broz je narednih godina novogodišnje slavlje, do smrti, 1980. godine, održavao u svom omiljenom, ali za javnost zatvorenom lovištu Karađorđevo, bez prisustva državnih medija i bez supruge Jovanke...