vijesti
0

Obilježena 19. godišnjica masakra u Srebrenici

FENA
Mjesto gdje je poginulo 70 civila (Foto: Arhiv/klix.ba)
Mjesto gdje je poginulo 70 civila (Foto: Arhiv/klix.ba)
Od nekoliko granata, ispaljenih s okolnih brda 12. aprila 1993. godine, na igralištu kod osnovne i srednje škole u Srebrenici, na licu mjesta ubijeno je 70 bošnjačkih civila, a stotinu ranjeno.

Od posljedica ranjavanja, u bolnici je preminulo još tridesetak osoba. Uz prisustvo članova porodica žrtava i majki Srebrenice, danas su na ovom mjestu evocirane uspomene na ovaj događaj.

Mnogo Srebreničana prisustvovalo je fudbalskoj utakmici koja se odigravala tog aprilskog dana, prije 19 godina. Oko podne, na tribine je palo nekoliko granata.

"Ovdje je poginula i moja kćerka, ukopo sam je na Bojni, a padom Srebrenice 1995. poginula dva sina i ljetos sam ih ukopao u Memorijalnom centru Potočari", rekao je Fikret Ibrahimović iz sela Urisići.

"Bio sam blizu fudbalskog igrališta kada su granate počele padati. Kad sam došao ovdje, našao sam svog brata koji je poginuo baš na ovim tribinama. Pored njega je ležao njegov drug. Bili su mrtvi. Ovdje je bilo mrtvih i ranjenih, nisi mogao pregledati koliko je bilo", kaže Hidajet Malagić.

Majke Srebrenice osuđuju ovaj, kao i druge zločine počinjene nad Bošnjacima Srebrenice i odlučne su da se i na ovom mjestu postavi spomen-obilježje.

"Mi ćemo graditi spomen-obilježje kod samog igrališta. To će opominjati sve i prolaznike i posjetioce šta se desilo, kakav je zločin na ovome mjestu počinjen gdje djeca idu u školu i gdje se djeca igraju", rekla je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

Cvijeće na mjestu masakra položile su i članice udruženja majki iz Srebrenice, Tuzle i Sarajeva koja okupljaju majke Srebrenice, predstavnici boračke organizacije, kao i izaslanici Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, i Mirsada Kebe, potpredsjednika FBiH, te delegacija Općine Srebrenica. Na ogradu školskog dvorišta postavljeno je stotinu tulipana u znak sjećanja na isto toliko žrtava ovog masakra, za koji još niko nije procesuiran.