vijesti
127

Nismo više siva mrlja: BiH zvanično postala članica MeteoAlarma

Klix.ba
BiH postala je danas zvanično članica porodice MeteoAlarma koja broji 34 evropska državna meteorološka zavoda. Siva mrlja na mapi EUMETNET-a, koja je predstavljala našu zemlju, od danas ima slike i podatke naše države.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) i Republički Hidrometeorološki zavod RS-a (RHMZ) od danas počinju operativno izdavati prognoze opasnih vremenskih pojava kroz EMMA EUMETNET projekt MeteoAlarm. Ovaj projekt je nastao kao rezultat saradnje oba bh. zavoda.

"Ovaj projekt predstavlja jednu od najsjajnijih tački saradnje dva zavoda, bh. institucija i organizacija. MeteoAlarm je izuzetno značajna organizacija u okviru koje zemlje razmjenjuju prognoze i informacije. Informacija je ta koja spašava živote i nove, a MeteoAlarm je prilika da institucije u BiH pokažu koliku su aktivne i koliko su napredovale", rekao je Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH.

Direktor FHMZ-a Almir Bijedić kazao je kako je ovo veliki dan za BiH.

"Na ovom projektu radimo od decembra 2012. godine. Imali smo odličnu saradnju sa RHMZ i uspješno smo realizirali uvijek sve međunarodne obaveze. MeteoAlarm izdaje rane upozorenja na poplave, požare i druge vremenske nepogode te se na taj način mogu spasiti životi građana i njihova imovina. Klimatske promjene uzrokuju sve ekstremnije vremenske prilike i BiH je tome podložna. Do sada smo radili sa skromnom opremom a ovo će nam dodatno pomoći u zaštiti ljudi", rekao je Bijedić.

Prirodne nepogode ne poznaju granice, a MeteoAlarm ih uklanja.

"Imali smo mnogo posla, ali pravi posao počinje tek sada. Sada pratimo rad svih meteo servisa i oni naš i možemo razmjenjivati informacije na jedinstvenom jeziku i uz pomoć boja. Bit će zanimljivo učiti javnost kako da koristi MeteoAlarm", rekao je zamjenik direktora RHMZ Igor Kovačić.

MeteoAlarm za BiH zvanično su pustili u rad Bijedić, Kvačić i Michael Staudinger, direktor MeteoAlarma. Zvaničnoj ceremoniji prisustvovali su i predstavnici Svjetske meteorološke organizacije, EUMETNET-a, te Vlade FBiH.